برای درک بهتر نحوه عملکرد مدل پنیر سوئیسی در پیشگیری از حوادث در صنعت آسانسور، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
کاربرد مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور
ابوالفضل رحیمی آهویی – در کاربرد مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور میآموزیم که آسانسورها مانند هر سیستم دیگری، برای جلوگیری از بروز رویداد و کاهش شدت پیامد پس از آن، از موانع نرم یا سخت پرشماری به طور سری و پشت سر هم استفاده میشود. اما بنا بر دلایل مختلف، این موانع گاهی دارای نقاط ضعفی هستند که به طور معمول توسط مانع بعدی پوشانده میشود.
اما طبق تجربه، دیده شده است گاهی و به صورت ناخواسته نقاط ضعف موانع پیشبینی شده، همزمان رخ داده و بهاصطلاح در یک راستا قرار میگیرند. این موضوع موجب میشود موانع نتوانند از به وقوع پیوستن رویداد جلوگیری کنند و در نهایت ناباوری، با وجود چندین مانع از پیش طراحی شده، همگی ناکارآمد شده و اتفاقی که نباید بیفتد میافتد.
برای درک بهتر نحوه عملکرد مدل پنیر سوئیسی در پیشگیری از حوادث در صنعت آسانسور، تا انتهای مقاله همراه ما باشید و با جزئیات بیشتر این مدل، بهینهسازی ایمنی و کاهش ریسکها آشنا شوید!
چرا مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور حیاتی است؟
در کاربرد مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور میبینیم که حتی با رعایت دقیق دستورالعملها، ممکن است حوادث ناگواری رخ دهند. حال بیایید به جزئیات نگاهی بیندازیم تا ببینیم چه عواملی باعث وقوع این اتفاق شدهاند.
مثال یک: فرض کنید یک سرویسکار آسانسور قصد دارد روی بخش ترمینالهای سه فاز تابلو فرمان، تعمیراتی انجام دهد. طبق دستورالعمل، کلید گردان روی تابلو سه فاز داخل موتورخانه را قطع میکند، همچنین برای اطمینان بیشتر کلید مینیاتوری سه فاز در همان تابلو را نیز قطع میکند.
در ضمن، یک کفپوش عایق هم در زیر پای خود قرار میدهد تا احتمال برقگرفتگی باز هم کاهش یابد. سپس با خیال راحت شروع به کار میکند، اما به محض اینکه دستش به سیم لخت میخورد، دچار برقگرفتگی میشود!
چرا؟ او که همه کارها را طبق دستورالعمل انجام داده بود.
بیشتر بخوانید:
- تبادل منابع انسانی و فناوری طبق تفاهمنامه هیوندای آسانسور و عربستان سعودی
- پروژه فرودگاه حمل و نقل هوایی شهری هیوندای در شهر دایگو
تحلیل یک حادثه برقگرفتگی طبق مدل پنیر سوئیسی
اجازه دهید نگاهی دقیقتر به کارهای انجام شده و تجهیزات بیندازیم:
- کلید سه فاز گردان قطع شد، اما به دلیل کهنگی درست عمل نکرده و یکی از کنتاکتها در زمان قطع همچنان وصل مانده است.
- کلید مینیاتوری سه فاز هم به دلیل کهنگی درست عمل نکرده و دو عدد از کنتاکتهای آن در زمان قطع همچنان وصل مانده است.
- کفپوش عایق زیر پا به دلیل عدم نگهداری مناسب دارای پارگی است.
- کف موتورخانه پس از شستوشو خیس است.
در نگاه اول، وجود این مجموعه عوامل به طور همزمان بسیار بعید به نظر میرسد، اما در سناریوی مد نظر ما همزمان رخ داده و موجب برقگرفتگی سرویسکار شده است.
در این مثال، میتوان کاربرد مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور را به وضوح مشاهده کرد. طبق این مدل، هر یک از این لایههای حفاظتی (مانند کلید گردان، کلید مینیاتوری، و کفپوش عایق) به تنهایی میتوانند جلوی بروز حادثه را بگیرند، اما در صورتی که هر یک از این لایهها به دلایلی نقص داشته باشند، احتمال بروز حادثه افزایش مییابد.
در اینجا هر لایه حفاظتی دارای نقصی بوده و در نهایت این نقصها به طور همزمان منجر به برقگرفتگی شده است.
نکته: شاید این پرسش مطرح شود که در این شرایط چه کاری باید انجام شود تا احتمال بروز رویداد به شکل قابلتوجهی کاهش یابد؟
طبق مدل پنیر سوئیسی، افزایش لایههای حفاظتی، همچنین اطمینان از عملکرد صحیح و بهروزرسانی منظم تجهیزات میتواند این نقصها را به حداقل برساند.
برای مثال، بررسی و تعویض به موقع کلیدها، نگهداری مناسب از کفپوشها و خشک نگهداشتن محیط موتورخانه از اقدامات موثر در کاهش ریسک حوادث اینچنینی است.
مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور: اصول و اقدامات لازم
در پاسخ به این پرسش و با توجه به کاربرد مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور، لازم است چند اقدام به دستورالعمل کار اضافه شود، اقداماتی مانند استفاده از یک ولتمتر یا فازمتر برای اطمینان از عدم وجود ولتاژ روی ترمینالها.
همچنین کنترل منظم تجهیزات الکتریکی قطع کن به عنوان کاهشدهنده احتمال و کنترل کفپوش عایق به عنوان کاهشدهنده شدت باید به شکل روشن در دستور کار قرار بگیرد.
مثال دو: فرض کنید یک سرویسکار پس از انجام سرویس و هنگام خروج از یک پروژه بزرگ هنگام تاریکی شب مسیر خروج را گم میکند. از طرفی باتری گوشی همراهش هم خالی شده و نمیتواند از چراغ قوه آن استفاده کند.
پروژه هم بزرگ است و هرچه صدا میکند کسی صدای او را نمیشود، به طور اتفاقی وارد اتاقی میشود، همه جا تاریک است، چند قدم به جلو برمیدارد، بوی آب به مشامش میرسد، چند قدم به عقب برمیدارد به دیوار میخورد دستش را روی دیوار میکشد کلیدی را لمس میکند و فشار میدهد.
در یک سالن بزرگ قرار دارد و روبه رویش یک استخر بزرگ پر از آب. یعنی به معنای واقعی کلمه به خیر گذشت. رویداد در این سناریو کدام است؟ آیا عنصر بخت و اقبال به عنوان یکی از مراحل پنیر سوئیسی به کمک او آمد؟
۵ استراتژی ایمنی در شرایط خطرناک
هیچ تضمینی نیست که در شرایط مشابه این همه خوششانس باشد، پس باید این پیشبینیها را انجام دهد:
- تا حد امکان در تاریکی شب اقدام به ارائه سرویس نکند.
- در صورت تاریک شدن هوا هنگام جریان سرویس حتماً برای خروج از نگهبان کمک بگیرد.
- به همراه داشتن یک چراغ قوه با باتری پر در کیف ابزار الزامی است.
- سالم و پر بودن باتری گوشی همراه در همه شرایط الزامی است.
- تماس با همکاران هنگام ورود و خروج از پروژه برای اطلاع یافتن ایشان از شرایط هر لحظه سرویسکاران الزامی است.
کاربرد مدل پنیر سوئیسی در ایمنی آسانسور میتواند به بهبود این پیشبینیها و کاهش خطرات احتمالی کمک کند.
در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر درباره میتوانید به منبع زیر مراجعه کنید: