جهت پیشگیری از حمل بار اضافه با آسانسور و خرابی آن باید اورلود آسانسور را نصب کنید.
سیستم اورلود در آسانسور و مشخصات و کاربرد آن،انواع روشهای نصب و نقش آن در ایمنی مسافران
یکی از پارامترهای مهم در طراحی هر آسانسور، ظرفیت یا بار قابل جابجایی آن آسانسور است. این پارامتر بسیار اساسی، مبنای انتخاب بسیاری از اجزای دیگر آسانسور از جمله سیستم محرکه، طناب های فولادی، سیستم ترمز ایمنی(پاراشوت)، ساختار و مقاومت یوک و درگاه آستانه کابین و … می باشد. یکی از وسایل ایمنی که هر آسانسوری باید به آن مجهز باشد، وسیله ای است که در صورت وجود اضافه بار یا اضافه وزن کابین یعنی باری بیش از ظرفیت تعریف شده کابین، از شروع حرکت آسانسور و همچنین از همسطح سازی مجدد آن جلوگیری نماید. به چنین وسیله ای اصطلاحاً ” اورلود ” گفته میشود.
آسیبهای ناشی از اضافه بار داخل کابین آسانسور در برخی از موارد به راحتی جبران نخواهد شد. مشکلات ناشی از حمل نفر یا بار بیش از ظرفیت آسانسور به صورت آسیب به سازههای فیزیکی آسانسور، طنابهای فولادی، فلکههای هرزگرد، آسیب به سیم پیچ موتور، بلبرینگها، شفت و فلکه اصلی موتور آسانسور بروز خواهد کرد. از موارد بسیار مهم دیگر میتوان به سرخوردگی سیم بکسل از روی فلکه اصلی موتور و عملکرد نامناسب سیستم ایمنی(پاراشوت) اشاره کرد.
مطابق استاندار، اضافه وزن یا اضافه بار در صورتی در نظر گرفته میشود که بیش از 10% ظرفیت نامی(Full Load) آسانسور بوده و مقدار آن از 75 کیلوگرم کمتر نباشد. در صورت وقوع اضافه وزن داخل کابین، استفاده کنندگان از آسانسور باید توسط علائم شنیداری و یا دیداری در داخل کابین آگاه شوند. در این حالت درهای خودکار باید به حالت کاملاً باز در آیند و درهای غیر خودکار در حالت غیر قفل باقی بمانند. بر اساس استاندارد ملی آسانسور، نصب اورلود به منظور کاهش خرابی آسانسور و حوادث درون آن ضروری است.
محل نصب سیستم اضافه بار(اورلود)
نصب زیر کابین: این نوع اورلود بهترین انتخاب برای آسانسورهای نو و بازسازی شده است. این نوع اورلود بصورت تک یا چند سنسوره نصب میشود. نوع تک سنسوره دقت کمتری نسبت به نوع چند سنسوره دارد و قیمت آن نیز ارزانتر است. از نوع تک سنسوره برای ظرفیتهای پایین(4 یا حداکثر 6 نفر) و از نوع چند سنسوره برای تمامی ظرفیتها میتوان استفاده نمود. نصب اورلود در بخش زیرین کابین کمی سخت است، اما تجربه نشان داده مزایای استفاده از آن ارزش تحمل این سختی را دارد.
نصب روی سیم بکسل: یکی از مرسومترین روشهای نصب در ایران، نصب اورلود بر روی سیم بکسل است. این اورلود امکان نصب در هر دو سیستم مرسوم بکسل بندی 1:1 و 2:1 را دارد. اورلودهای سیم بکسلی دارای کلمپهای چند شیار و قابل نصب برای تعداد طنابهای فولادی مختلف میباشد. این اورلودها از مواد آلومینیم با کیفیت بالا تولید و معمولا دارای دامنه عملکردی مختلف از 200 کیلوگرم تا 6000 کیلوگرم میباشند. این اورلودها دارای طراحی بهینه برای بدست آوردن حداکثر حساسیت میباشد و در ضمن دارای کالیبره خودکار بدون نیاز به تعریف یک وزن مشخص شده است. اورلودهای سیم بکسلی یک مدل از انواع اورلودها با دقت مطلوب و مونتاژ آسان است. همچنین بازدید و تعمیر سریع و آسان از دیگر مزایای این اورلود میباشد، این نوع اورلود دارای معایبی نیز میباشد. ازجمله افزایش اصطکاک کفشکها با ریل میتواند وزن را بیشتر نشان دهد و یا ازدیاد طول طناب فولادی به مرور زمان و یا انحناء سیم بکسل در طبقات آخر بر عملکرد آن تأثیر منفی دارد.
نصب روي سر بكسل: این نوع اورلود نسبت به سایر انواع موجود، از سادهترین روش نصب برخوردار است و در کوتاهترین زمان و بدون نیاز به ابزارهای خاص و ویژه، قابل نصب و راه اندازی میباشد.
نصب زیر شاسی موتور: اين روش به دلیل معایب آن خیلی مرسوم نمیباشد. از معایب آن تاثير پذيري از اصطكاك و ديگر عوامل مكانيكي مي باشد. دقت در نصب و طراحي شاسی موتور مهمترين مسئله در استفاده از اين نوع اورلود است. در صورتيكه تمايل به استفاده از اين اورلود داريد بايد در طراحي شاسی موتور دقت لازم را بكار ببريد.
نتیجه گیری
اورلود با کنترل بار اضافی آسانسور و پیشگیری از حمل بار اضافی کابین آسانسور مانع از آسیب به آسانسور میشود. به همین علت این قطعه تاثیر زیادی در افزایش عمر مفید آسانسور نیز دارد. با نصب این قطعه از آسیب به سایر قطعات پیشگیری کرده و کیفیت آسانسور و رضایت خاطر مسافران را افزایش دهید.