فتوسل آسانسور، سنسوری است که در آستانه ورودی کابین نصب میشود و نقش آن حصول اطمینان از عدم وجود مانع در ورودی کابین آسانسور و بسته شدن درب آسانسور بدون برخورد به موانع است.
سنسور چشمی یا فتوسل آسانسور؛سنسوری برای باز و بسته شدن ایمن درب آسانسور
یلدا نجف نیا، کابین نیوز – سنسورهای زیادی در عملکرد صحیح و ایمن آسانسورها ایفای نقش میکنند. برخی از این سنسورها نقش کنترلی و بخشی از آنها وظیفه ایمن سازی و امنیتی دارند. از جمله سنسورهای ایمنی آسانسور، میتوان به فتوسلها اشاره کرد. فتوسل آسانسور، سنسوری است که در آستانه ورودی کابین نصب میشود و نقش آن حصول اطمینان از عدم وجود مانع در ورودی کابین آسانسور و بسته شدن درب آسانسور بدون برخورد به موانع است. به عبارت دیگر، فتوسل درب آسانسور تضمین میکند در هنگام سوار و پیاده شدن مسافرین و نیز وجود هر مانعی در آستانه کابین، درب بسته نشود و از حرکت آسانسور در این حالت جلوگیری میکند. در ادامه این مقاله شما را با چگونگی عملکرد و انواع فتوسل درب آسانسور یا سنسور چشمی آشنا میکنیم.
چگونگی کارکرد فتوسل آسانسور
فتوسلها دارای کارکردی ساده اما مهم هستند. این قطعات دارای یک یا چند فرستنده نوری در یک سمت درب آسانسور و یک یا چند گیرنده نوری در سمت دیگر درب آسانسور هستند. هنگامی که در اثر وجود یک مانع بین فرستنده و گیرنده، در دو سمت درب آسانسور، سیگنالهای نوری ارسالی از فرستنده به گیرنده قطع شود، فرمان بسته شدن درب از سوی کنترلر آسانسور صادر نخواهد شد و به دنبال آن از حرکت آسانسور تا رفع مانع و بسته شدن کامل درب جلوگیری خواهد شد. در فتوسلهای آسانسور برای دریافت سیگنال عموماً از نور مادون قرمز استفاده میشود.
انواع فتوسل درب آسانسور
فتوسلهای درب آسانسور یا سنسور چشمی آسانسور، در دو نوع فتوسل نقطهای و فتوسل پردهای هستند که در ادامه به طور کامل درباره آنها صحبت میکنیم.
بیشتر بخوانید:
- وقتی درب آسانسور بسته نمیشود چه باید کرد؟
- آموزش مرحله به مرحله نصب آسانسور/ همهچیز درباره راهاندازی آسانسور به زبان ساده
- سیستم ایمنی آسانسور از چه اجزایی تشکیل شده است؟
فتوسل آسانسور نقطهای
فتوسلهای نقطهای در دو نوع ”تک کاناله‟ و ”دو کاناله‟ عرضه میشوند.
فتوسل نقطهای تک کاناله
فتوسل نقطهای تک کاناله دارای یک فرستنده و گیرنده است و فقط یک نقطه از آستانه ورودی درب کابین را پوشش میدهد. این نوع فتوسل با ارسال شعاع نوری از یک نقطه عمل میکند و این موضوع سبب میشود تا دقت کنترل کاهش یابد. محل نصب فتوسل نقطهای معمولاً در ارتفاع 60 تا 70 سانتیمتری از کف کابین است.
فتوسل نقطهای دو کاناله
فتوسل نقطهای دو کاناله دارای دو فرستنده و گیرنده است که فرستنده و گیرنده دوم را در هر نقطهای از آستانه ورودی درب کابین میتوان نصب کرد. این نوع فتوسل به دلیل دارا بودن دو فرستنده و گیرنده، از دقت و کارایی بالاتری نسبت به نوع تک کاناله برخوردار است. البته قیمت آن از نوع تک کاناله بالاتر است.
معایب فتوسل نقطهای
از معایب فتوسل نقطهای این است که برای جلوگیری از بسته شدن درب آسانسور، مسافر باید دقیقاً روبه روی سنسور قرار گیرد که این موضوع موجب کاهش ایمنی میشود. زیرا ممکن است قسمتی از اعضای بدن مسافر خارج از کابین باشد؛ اما به دلیل اینکه شعاع نوری فتوسل قطع نشده است، درب آسانسور بسته شود.
از مزایای فتوسل نقطهای میتوان به قیمت مناسب و منطقی و نیز اشغال فضای کم و ناچیز در پنل درب اشاره کرد.
فتوسل آسانسور پردهای
فتوسل پردهای از تعدادی سنسور فرستنده و گیرنده تشکیل شده است که با توجه به تعداد زیاد این سنسورها که از لبه بالا تا پایین درب کابین را پوشش میدهد، یک پرده از شعاع نوری در ورودی کابین ایجاد کرده و موجب میشود هر جسمی در هر قسمت از ورودی کابین قرار گیرد، از بسته شدن درب و در نتیجه حرکت آسانسور جلوگیری شود.
مزایای فتوسل پردهای
- افزایش ایمنی مسافران
- حفاظت از درب کابین و جلوگیری از آسیب به آن
- افزایش سرعت سرویس دهی آسانسور
- سرعت اسکن و پاسخگویی بالا
- عملکرد تا فاصله 4 متر
- قابل نصب به صورت ثابت و متحرک
- سهولت نصب آسان به دلیل ضخامت پایین
- دارای دو LED برای نمایش نقص فنی
- مصونیت در برابر نور محیط
فتوسل پردهای دارای امنیت بسیار بالاتری نسبت به فتوسل نقطهای است؛ اما با توجه به تعداد بالای سنسورهای به کار رفته در آن، قیمت بالاتری نسبت به فتوسل نقطهای دارد.
نکات مهم در نصب فتوسل پردهای
- فتوسل پردهای اگر در کنار پنل ورودی کابین به صورت ثابت نصب شود، بهترین عملکرد را خواهد داشت. نصب فتوسل پردهای به صورت ثابت بسیار کاربردیتر از نصب به صورت متحرک است.
- تا حد ممکن فاصله دو سنسور نزدیک به هم باشد. نتیجه این کار، طول عمر بیشتر و کارایی بهتر فتوسل خواهد بود.
- هرچه فاصله دو سنسور بیشتر شود، حساسیت نصب آن به زاویه بیشتر میشود. لذا در زمان نصب فتوسل به جلوگیری از ایجاد زاویه دقت کنید.
- در هنگام نصب، از آلوده شدن لنز شیشهای سنسور خودداری کنید.
- با توجه به اهمیت نصب این وسیله، حتماً از تکنسین ماهر برای نصب آن بهره بگیرید.
کلام آخر
با توجه به اینکه آسانسور یک وسیله پرکاربرد و ضروری در آپارتمانها و مجتمعها است، نقص فنی در هر قسمت از آن باعث کاهش ایمنی و ایجاد اختلال در رفت و آمد افراد بین طبقات میشود. نقص فنی در فتوسل درب آسانسور، علاوه بر مشکلاتی که از نظر ایمنی ایجاد میکند، ممکن است باعث اختلال در روند کارکرد عادی آسانسور نیز شود. بهترین راه حل برای پیشگیری از این مشکلات، انجام بازدیدهای دورهای توسط شرکت سرویس و نگهدار آسانسور است. همچنین با انجام سرویسها و بازدیدهای دورهای، میتوان عمر مفید تجهیزات را افزایش داد.