مته ابزاری است برای ایجاد سوراخ و حفره به ابعاد و عمقهای متفاوت که غالباً به وسیله دریل به چرخش درمیآید. این ابزار در سایزها و اشکال متفاوتی ساخته شده است. انواع مته در صنایع مختلفی به کار گرفته میشوند.
آشنایی با انواع مته و کاربرد آنها+ معرفی انواع مته از نظر جنس مواد سازنده
یلدا نجف نیا، کابین نیوز – مته ابزاری است برای ایجاد سوراخ و حفره به ابعاد و عمقهای متفاوت که غالباً به وسیله دریل به چرخش درمیآید. این ابزار در سایزها و اشکال متفاوتی ساخته شده است. انواع مته در صنایع مختلفی به کار گرفته میشوند. همچنین متهها از متریالهای متفاوتی ساخته میشوند که هر جنس مته برای کار بر روی سطحی مشخص استفاده میشود. متهها یکی از کاربردیترین تجهیزات صنعتی هستند که انواع بسیار گوناگونی دارد و برای به کارگیری صحیح و مناسب آنها باید با انواع آن آشنا باشید. در این مقاله سعی داریم به زبان ساده انواع متههای پرکاربرد را معرفی کنیم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
مته چیست؟
چنانچه نیاز به سوراخ کردن اشیا و لوازم و سطح خاصی باشد، باید از ابزار تیز و برندهای به نام مته استفاده کنید؛ اما برای استفاده از مته، نیاز به دریل است تا بتواند با چرخش سریعی که انجام میدهد، سوراخ مورد نیاز را ایجاد کند. بیشتر متهها سوراخهای دایرهای شکل ایجاد میکنند، البته نوع خاصی از مته وجود دارد که میتواند سوراخهای غیر دایره ایجاد کند. در ادامه به معرفی دسته بندیهای مته براساس ویژگیهای متفاوت آن میپردازیم.
انواع مته براساس جنس مواد سازنده
برای تولید مته و پوشش آن، از مواد فلزی متفاوتی استفاده میشود. براساس سطحی که میخواهیم روی آن سوراخ ایجاد کنیم، باید از متهای با جنس متناسب آن سطح استفاده کرد. اگر بخواهیم متهها را بر اساس جنس مواد سازنده و روکش آن طبقه بندی کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
مته فولادی معمولی
متههای از جنس فولاد به دو دسته متههای فولادی کم کربن و پر کربن تقسیم میشوند. متههای کم کربن از فولادی با 15% کربن ساخته شدهاند و قیمت ارزانی دارند. این نوع متهها برای ایجاد حفره در چوبهای نرم استفاده میشوند؛ اما متههای پر کربن از فولادی با 50% کربن ساخته شدهاند و قیمت آنها نسبت به نوع اول، کمی بالاتر است. همچنین از این نوع مته، به دلیل مقاومت سایش خوبی که دارد، در مصارف خانگی استفاده میشود.
مته فولادی تندبر(HSS)
مته فولادی تندبر یکی از کاربردیترین ابزارهای برشی است. متههایی که با این فولاد ساخته شدهاند، قدرت بالایی دارند و در کمترین زمان میتوانند سوراخی حدود پنج میلیمتر ایجاد کنند. آلیاژ این نوع مته از تنگستن، کروم و وانادیوم با درصدهای متفاوت تهیه شده است. از این نوع مته، به دلیل استحکام و دوام بالای آن، برای سوراخ کاری در فلزهای سبک، PVC و چوب استفاده میشود.
مته فولادی با پوشش اکسید سیاه
مته با پوشش اکسید سیاه، بر اثر یک تغییر شیمیایی ایجاد میشود. به این صورت که نمکهای موجود در محلول اکسید سیاه، به شکل اکسیدکننده عمل کرده و با آهنی که در فولاد وجود دارد، واکنش داده و در نهایت پوشش سیاه اکسید را ایجاد میکنند. این نوع مته نسبت به متههای ذکر شده، مقاومت بالاتری داشته و دچار زنگ زدگی نمیشوند. از این مته برای چوبهای سخت، فولاد و PVC استفاده میشود.
مته فولادی با پوشش تیتانیوم
متههای فولادی با پوشش تیتانیوم، دارای اصطکاک پایینی بوده و دوام مناسبی دارند. از این رو برای سوراخ کاری فلزات، فایبرگلاس و PVC، از این نوع مته استفاده میشود.
بیشتر بخوانید:
- بایدها و نبایدهای استفاده از پله برقی+ رایجترین حوادث احتمالی پله برقی
- نمونههایی از خرابیهای آسانسور و ضرورت سرویس و نگهداری + تصاویر
- کلید سه گوش آسانسور؛ راه نجات مسافران هنگام گیر افتادن در آسانسور!
مته کبالت(HSS CO)
مته کبالت یک نوع مته HSS است که در آن کبالت نیز استفاده شده است. این نوع مته در برابر گرما مقاوم بوده و میتوان از آن برای سطوح سخت مانند استیل، آهن و فولاد آلیاژی استفاده کرد. عملکرد مته کبالت نسبت به متههای تیتانیوم و فولاد تندبر، بهتر است.
مته آلومینیوم
از مته آلومینیوم جهت سوراخ کاری فلزات نرم از جمله برنج، آلومینیوم و مس استفاده میشود. بهتر است در صورت امکان، در زمان کار، از دور بالای دریل استفاده شود.
مته گرانیت
به دلیل اینکه سطوح گرانیتی بسیار سخت هستند، باید از متهای هم جنس همان استفاده کرد. مته گرانیت، بهترین کارایی برای سوراخ کاری سنگهای گرانیتی و دیگر انواع سنگها را دارد. البته باید توجه داشته باشید در زمان سوراخ کاری، دریل را به حالت چکشی قرار دهید. همچنین در هنگام کار، استفاده از آب باعث افزایش طول عمر و کارکرد بهتر مته میشود.
مته کونیک
متههای کونیک انواع مختلفی دارند که عبارتند از: مته کونیک کبالت دار، مته کونیک LX، مته کونیک سیاه و سفید، مته کونیک کبالت دار امگا. این نوع مته مشابه متههای معمولی است. با این تفاوت که نوک مته کونیک شکل تقریباً مخروطی داشته و با سطح کار درگیری بیشتری دارد، به همین دلیل گرمای بیشتری از متههای معمولی تولید میکند که لازم است با آب خنک شود. از مته کونیک بیشتر برای سوراخ کردن چوب و فلز استفاده میشود. همچنین این مته در سوراخ کاریهای با سایز بزرگ کاربرد داشته و بهتر است جهت افزایش طول عمر آن، سوراخ کاری را با دور پایین دریل انجام داد.
انواع مته براساس کاربرد
علاوه بر نوع جنس و روکش مته، میتوان آنها را براساس کاربردشان نیز طبقه بندی نمود. در ادامه انواع مته براساس نوع استفاده و کاربردشان را بررسی میکنیم.
مته چوبی
مته چوب فقط برای سوراخ کردن چوب و MDF استفاده میشوند و بهترین کارایی در این زمینه را به لحاظ شکل ظاهری دارا هستند. به دلیل قیمت پایین این نوع مته، بسیار مقرون به صرفهتر از متههای آهن هستند.
مته برگی
مته برگی جهت سوراخ کاری در چوب مناسب بوده و دارای سایزهای متفاوتی است. به این صورت که نیش وسط در مرکز قرار گرفته و لبهها شروع به تراشیدن حول محور نیش میکنند. هنگام استفاده از این نوع مته، باید به دریل فشار وارد کرد تا هنگام تراشیدن و سوراخ کاری، پوشال آن خارج شود. مته برگی در مقایسه با مته چوبی، قطر بیشتری در سوراخ کاری ایجاد میکند.
مته گازور
مته گازور یک مته کاربردی در صنعت کمدسازی و کابینت سازی است. چرا که برای ایجاد سوراخ جای لولا کاربرد دارد. این مته عملاً محلی مخفی برای نصب لولاها ایجاد میکند. تفاوت مته گازور با مته برگی، در این است که مته گازور برای ضخامت کمتر استفاده میشود.
مته پلهای یا مخروطی
از متههای پلهای برای سوراخ کاری در فلزات، چوب، پلاستیک و … استفاده میشود. این نوع مته به دلیل اینکه به صورت پلکانی از سایزهای مختلف، ساخته شده است، میتواند سوراخهای متفاوت و مناسبی را ایجاد کند و دیگر نیازی به تعویض مکرر مته با سایزهای مختلف نیست. البته نباید فراموش کرد که تیز کردن این نوع مته، کار چندان سادهای نیست.
مته خزینه
از مته خزینه برای زمانی که بخواهیم فضای سوراخ با قطر بیشتری باشد، استفاده میکنیم. این مته برای ایجاد سوراخ در محل بسته شدن پیچ مصرف دارد تا محل بیرون زدگی پیچ با سطح کار همسطح شده و در نهایت سطح یکدستی ایجاد شود. از مته خزینه برای سوراخ کاری در صفحات MDF و در صنعت کابینت سازی استفاده میشود.
مته مرغک
فرم خاص این مته به جهت سوراخ کاری در پیشانی قطعه کار و یا پیش مته است. مته مرغک به شکل استوانه بوده که دو سر آن برای سوراخ کاری و براده برداری در زاویه 60 درجه استفاده میشود. زمانی که بخواهیم سوراخ بزرگ ایجاد کنیم، میتوان ابتدا با مته مرغک یک سوراخ مخروطی شکل ایجاد کرد تا از لغزش مته بزرگ جلوگیری شود.
مته الماسه
مته الماسه از جنس فولاد کار باید بوده که دارای دوام و سختی بسیار بالایی است و برای ایجاد حفره بر روی سطوح سخت مانند بتن، فلز و سرامیک مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع مته به صورت مارپیچ است اما در قسمت نوک آن، یک یا دو سری الماسه هشت شکل قرار دارد که به مته دو الماسه و چهار الماسه شناخته میشوند. هرچه جنس متریالی که در نوک مته الماسه به کار رفته، بهتر باشد، طول عمر و دوام آن بیشتر بوده که در نتیجه کیفیت سوراخی که ایجاد میکند نیز بهتر خواهد بود.
متههای الماسه براساس شکل نوک آنها، به دو دسته مته 4 شیار و مته 5 شیار تقسیم میشوند که در ادامه توضیح داده شدهاند.
مته الماسه 4 شیار
در قسمت نوک مته 4 شیار، 4 شیار وجود دارد که دو به دو هم شکل و هم اندازه هستند. این نوع مته جهت دریل بتن کن مورد استفاده قرار میگیرد. حداکثر قطر سوراخ کاری با این نوع مته، تا قطر 30 میلیمتر بوده و طول آنها معمولاً سایزهای 110، 160، 260 و 460 میلیمتر هستند.
مته الماسه 5 شیار
مته الماسه 5 شیار نیز مانند مته 4 شیار برای استفاده در دریلهای بتن کن است اما با این تفاوت که در قسمت نوک مته، 5 شیار وجود دارد. همچنین این مته، نسبت به مته 4 شیار، توانایی سوراخ کاری با قطر بیشتری را داشته و از نظر قدرت و بزرگی، دارای سر الماسه قویتر و بزرگتری است.
مته آهن
مته آهن همانطور که ار نامش پیداست، برای سوراخ کردن آهن، چدن و استیل نگیر استفاده میشود. برای سوراخ کردن چوب نیز میتوان از این نوع مته استفاده کرد. مته آهن در دو نوع کوتاه و بلند موجود است.
مته آهن کوتاه
کاربرد اصلی مته آهن کوتاه، سوراخ کردن ورقهای فلزی با ضخامت کم است. کوتاه بودن ابعاد این مته، احتمال شکسته شدن آن در هنگام سوراخ کاری را کاهش میدهد.
مته آهن بلند
برخلاف مته آهن کوتاه، از مته آهن بلند برای سوراخ کردن فلزات با عمق زیاد و یا قوطی استفاده میشود. به علت بلند بودن و احتمال شکستن این مته در حین کار، پیشنهاد میشود از دور پایین دریل استفاده شود.
نتیجه گیری
امروزه دریل و متههای آن، یکی از پرکاربردترین ابزارها در محیط خانگی یا صنعتی هستند. کارهای ظریفی مانند مونتاژ یک دکور تا طراحیهای بزرگ در ساختمان، نیازمند دستگاه دریل و البته انواع مته است. برای آن که بتوان سوراخهایی مناسب ایجاد کرد، لازم است در کاربریهای متفاوت، از نوع مته و سایز مناسب آن استفاده نمود. البته فراموش نکنیم که به دلیل خطرات موجود در حین استفاده از دریل و مته، حتماً نکات ایمنی را رعایت کرده و از دستکش و عینک ایمنی استفاده کنیم.
۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
بسیار خوب و گسترده، شرح داده شده که برای بنده خودم که تراشکار قدیمی هستم نیز جالب بود سپاسگزارم
بسیار خوب و گسترده، شرح داده شده که برای بنده خودم که تراشکار قدیمی هستم نیز جالب بود سپاسگزارم
در آینده هم از این گونه مقالات را لطف کنید
اکثر این مته ها را وقتی کلاس اول دوم دبستان بوده ام در دست پدرم دیدم و گاهی استفاده می کردم
مقاله بسیار مفید و خواندی بود.متاسفانه خیلی ها کاربرد صحیح مته ها را نمیدانند.
ممنون از اطلاعات مفید شما