این مطلب با هدف کمک به تنظیم صحیح و باکیفیت موتورهای بدون گیربکس بوسیله درایوها، به دو موضوع مرتبط با آن یعنی Roll Back و توقف کابین که از رایجترین مشکلات گزارش شده توسط اپراتورهای آسانسور است، میپردازد.
تنظیم موتورهای بدون گیربکس: Roll Back و مدیریت توقف کابین
یونس نجف نیا، کابین نیوز – تنظیمات صحیح در سیستم آسانسور، میتواند سبب کاهش صدا و لرزش و افزایش کیفیت حرکت شود. معمولاً این مشکلات از سیستم محرکه(موتور) نشأت میگیرد. اگرچه معمولاً چنین است؛ اما برای دستیابی به حداکثر کیفیت حرکت آسانسور، باید عوامل دیگری مانند کیفیت تجهیزات کنترلی را نیز در نظر داشت. این مطلب با هدف کمک به راهاندازی صحیح و باکیفیت موتورهای بدون گیربکس بوسیله درایوها، به دو موضوع مرتبط با آن یعنی Roll Back و توقف کابین که از رایجترین مشکلات گزارش شده توسط اپراتورهای آسانسور است، میپردازد. برای آشنایی بیشتر با نکات مربوط به تنظیم موتورهای بدون گیربکس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
Roll Back
Roll Back یکی از موذیترین تنظیمات در سیستمهای گیرلس است. در آسانسورهای با موتور داری گیربکس، به دلیل وجود گیربکس کاهنده سرعت بین موتور و فلکه کششی، این اختلال بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی است.
در موتورهای گیرلس هنگامی که ترمز موتور باز میشود، موتور باید ثابت و بیحرکت بماند. در این لحظه، فشار زیادی به درایو وارد میشود، زیرا باید گشتاور را در چند میلی ثانیه از 0 تا 100 درصد تنظیم نماید.
در این شرایط، رعایت ترتیب راهاندازی و تنظیم موتورهای بدون گیربکس به صورت صحیح نشان داده شده در شکل 1 ضروری است.
« بسته شدن (وصل) کنتاکتور ← تزریق جریان ← باز شدن ترمز ← حرکت »
خطاهای معمول در این مرحله چیست؟
- اگر ترمز قبل از تزریق جریان به موتور و راهاندازی آن باز شود، یک حرکت ناگهانی و پرسرعت رخ میدهد.
- اگر موتور قبل از باز شدن کامل فکهای ترمز راهاندازی شود، مجدداً حرکت آسانسور با تکان شدید همراه خواهد بود.
چگونه باید راهاندازی را مدیریت نمود تا به حرکتی آرامتر و نرمتر رسید؟
لازم است تا فاصله زمانی بین هر مرحله، به منظور تشخیص واضح آنها، تنظیم شود.
بیشتر بخوانید:
- آسانسور کارگاهی؛ دستگاهی مطمئن جهت حمل و نقل مصالح و کارگران در ساختمانهای مرتفع
- طرز کار آسانسور شیب دار چگونه است؟
توقف کابین
خطاهایی که در بالا ذکر شد، در هنگام رسیدن کابین به تراز طبقات و توقف آن نیز ممکن است رخ دهد. این امر ناشی از یک توالی نادرست از مراحلی است که رسیدن کابین به کف طبقه را کنترل میکند؛ اما این توالی باید چگونه باشد؟
بیایید با ترتیب صحیح شروع کنیم(شکل 2):
- قبل از اینکه کابین سیگنال توقف را دریافت کند، سرعت کارکرد سیستم باید به اندازه کافی آهسته باشد.
- موتور باید به صورت الکتریکی توسط درایو متوقف شود.
- ترمز موتور بسته شود.
- درایو جریان را قطع کند.
- کنتاکتور باید فقط زمانی باز(قطع) شود که جریان موتور I[A]=0باشد.
اگر توقف کابین با سرعتِ به اندازه کافی آهسته انجام نشود، منجر به بروز خطا در هنگام رسیدن به کف طبقه خواهد شد(کف کابین همتراز کف طبقه نخواهد بود). البته ماهیت این خطا بسته به میزان بار و جهت حرکت کابین متفاوت است.
با حرکت به نقطه b، موتور باید به صورت الکترونیکی و نه مکانیکی در تراز طبقه متوقف شود. در این مرحله موتور توسط درایو ثابت میماند و ترمز میتواند بسته شود. اگر این فرآیند به درستی تنظیم نشود، با عملکرد ناگهانی ترمز مکانیکی، کابین با تکان و ضربه شدید متوقف خواهد شد و کیفیت حرکت کاهش مییابد و هم ترازی کابین با طبقه تأمین نمیشود. بنابراین مهم است مطمئن شوید که ترمز فقط زمانی بسته شود که موتور متوقف شده است.
یک ترفند(تصویر 3): در حین کارکرد عادی، میتوانیم با قرار دادن یک دیود در مدار بسته شدن ترمز(که “دیود چرخ آزاد” خوانده میشود)، بسته شدن نرمتری به دست آوریم. این کار از نویز سریع “”TOC جلوگیری میکند.
البته در صورت لزوم، در مواقع توقف اضطراری، میتوان مدار را(کنتاکتور شماره 2) با پل کردن دیود باز کرد تا از تأخیر جلوگیری شود.
با توجه به نقطه d، اگر درایو جریان را خیلی زود(قبل از بسته شدن ترمز) قطع کند، مسافرین متوجه تکانهای کابین خواهند شد. دلیل دیگر با تأثیر مشابه مربوط به زمانی است که جریان موتور به طور آنی و نه با یک توالی از پیش تعیین شده قطع شود و در نتیجه همچنان تکانها و صداها رخ خواهد داد.
در نهایت، کنتاکتور فقط زمانی باید باز(قطع) شود که جریان برابر با 0 باشد. زیرا اگر کنتاکتور در حالی که موتور هنوز برقدار است باز شود، صدایی شبیه صدای ترمز شنیده میشود. این صدا معمولاً به ترمزها نسبت داده میشود؛ اما در واقع ربطی به آنها ندارد.
منبع:
Gearless tuning: Roll Back and car stop management Lift Journal, September 2022