در این مقاله به معرفی معرفی آسانسور حیاطی یا outdoor elevator، انواع آسانسور حیاطی، ویژگی های این نوع آسانسور و نکات مهم نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی میپردازیم.
آسانسور حیاطی یا outdoor elevator چیست؟
Outdoor elevator که به آسانسور حیاطی و آسانسور در فضای باز نیز معروف هستند در فضای خارجی خانه شما نصب میشود. برای نصب outdoor elevator یا آسانسور حیاطی نیازی به اسکلتبندی، جابهجایی لولهکشی، کانالکشی یا کارهای الکتریکی نداریم و آن را با کامپوزیت پوشش میدهیم. کامپوزیت در واقع یک ورقه آلومینیوم هست که دارای یک لایه رنگ پلی استر، چسب، لایه پلی اتیلن و پوشش محافظ هست و به دلیل اینکه در فضای باز نصب میشود باید حتما ضد آب باشد. هزینهای که برای طراحی و نصب آسانسور حیاطی باید پرداخت شود نسبت به سایر آسانسورها بیشتر است.
انواع آسانسور حیاطی
به طور کلی این نوع آسانسورها با توجه به کاربردشان به 2 نوع تقسیم میشوند که عبارتاند از:
- آسانسورهای حیاطی خانگی
آسانسورهای فضای باز گزینهای محکم و ایمن برای مکانهای مسکونی مانند منازل هستند. اما با توجه به طراحی و معماریهای متفاوت ساختمانها، نمیتوان یک نقشهی ثابت را برای تمامی منازل اجرا کرد و در اکثر مواقع آسانسورهای فضای باز نیاز به طراحی و ساخت سفارشی دارند.
تمام قطعات این آسانسور در برابر آسیبهای خورشید، آب و زنگ زدگی مقاوم است؛ همچنین قطعات الکترونیکی نیز با پوششی مناسب، در برابر رطوبت محافظت میشوند.
- آسانسورهای فضای بازگشت و گذار
آسانسورهای مسافری و آسانسورهای گشت و گذار از انواع رایج آسانسورهای فضای باز هستند که معمولاً در ساختمانهای تجاری بزرگ و مکانهای دیدنی نصب میشوند و با ارائهی مناظر اطراف به مسافران تجربه سفری خاص را برای آنها ایجاد میکند.
آسانسورهای فضای باز در مراکز خرید معمولاً به ساختمان متصل میشوند. نکتهی قابل اهمیت در مورد این نوع آسانسور این است که نصب آن به دلیل جلوگیری از صدمه زدن به مناظر اطراف اندکی دشوارتر است.
بیشتر بخوانید:
آسانسور خانگی و انواع آن + بررسی ابعاد و ویژگی های مختلف آسانسور مسکونی
ویژگیهای outdoor elevator
این آسانسورها به دلیل نصب در فضای باز حساسیت بیشتری دارند به همین دلیل رعایت برخی ویژگیها و پارامترهای فنی ضروری هست؛ که این پارامترها عبارتاند از:
- سازگاری تابلو فرمان رله وکنتاکتوری با عملکرد سیستم دستگاه
- امکان تغییر سرعت در دستگاه
- امکان تنظیم سرعت و حرکت و ترمز نرم
- امکان نصب موتور گیربکس در بالا یا پایین
- استفاده از سنسور نوری در زیر کفی
- سرعت آسانسور
- ارتفاع مسیر حرکت کابین
- تعداد توقفهای آسانسور
- ابعاد چاه، کابین و موتورخانه آسانسور
- سیستم کنترل خروج و ورود به آسانسور
- ولتاژ مناسببرق برای آسانسور
- ترافیک و مدت زمان انتظار برای سوار شدن به آسانسور
نقش آسانسور حیاطی در ساختمانهای قدیمی
از چند سال گذشته طبق بخشنامهی مصوب شهرداری و سازمان مسکن و شهرسازی نصب در آپارتمانهایی با بیش از سه طبقه الزامی هست زیرا امروزه شاهد تعداد زیادی ساختمان قدیمی با تعداد طبقات 3 الی 4 هستیم که به دلیل عدم وجود آسانسور، رفت و آمد برای ساکنین آن سخت است. تعداد بسیار زیادی از مالکان یا مدیران ساختمانها به منظور ایجاد سهولت برای رفت و آمد ساکنین سالمند و ناتوان اقدام به نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی خود کردند اما نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی به دلیل عدم تعبیه چاه و مکان مناسب بسیار دشوار است بنابراین در این ساختمانها از آسانسور حیاطی یا آسانسور فضای باز استفاده میشود.
نکات مهم نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی
- فضای مورد نیاز جهت نصب آسانسور
- فضای نورگیر
- تخریب و تغییر معماری ساختمان به منظور ایجاد فضای مورد نیاز
- مجوز نصب آسانسور
- برق سه فاز
- تهیه نقشههای ساختمان با تائید سازمان نظام مهندسی جهت اجرا
- جابه جاکردن تأسیسات، لولهها و کنتورها در صورت نیاز
- رضایت کلیه ساکنین جهت نصب آسانسور
لازم به ذکر است که هزینه آسانسورهای فضای باز نیز مانند مابقی انواع آسانسور به عواملی همچون سایز و ابعاد آسانسور، ظرفیت، نوع کابین، تعداد طبقات و نوع تجهیزات بستگی دارد. بنابراین تمامی مالکین قبل از تصمیم گیری نهایی باید از شرکتهای معتبر آسانسور استعلام قیمت دریافت کنند و سپس با توجه به بودجهی در نظر گرفته شده، نسبت به خرید و نصب آسانسور اقدام کنند.