در این مقاله قصد داریم درباره جعبه رویزیون آسانسور و الزامات مرتبط با آن مطابق استاندارد ملی صحبت کنیم.
الزامات استاندارد برای جعبه رویزیون آسانسور
مهندس یونس نجف نیا – مطابق بند 14-2-1-3 از استاندارد ملی ایران به شماره 1-6303 تجدیدنظر اول، بهمنظور تسهیل عملیات بازرسی و سرویس و نگهداری، یک جعبه کنترل بازرسی (جعبه رویزیون آسانسور) باید روی سقف کابین تعبیه شود. این جعبه باید به سهولت در دسترس و آماده به کار باشد. در این مقاله قصد داریم درباره کنترل عملکرد بازرسی رویزیون و الزامات مرتبط با آن صحبت کنیم.
نحوه فعال کردن جعبه رویزیون آسانسور
به منظور اطمینان از صحت عملکرد بازرسی رویزیون، این وسیله باید از طریق کلیدی (کلید رویزیون) که مطابق الزامات وسایل ایمنی برقی (مطابق با بند 14-1-2) باشد، فعال شود.
این کلید باید دو وضعیتی باشد و در برابر عملکرد ناخواسته محافظت شود.
برای عملکرد، شرایط زیر باید بهطور همزمان برآورده شوند:
الف- در حین عملکرد بازرسی، موارد زیر بیاثر شود:
-
- کنترلهای عملکرد عادی، شامل عملکرد درهای خودکار؛
- عملکرد برقی اضطراری بند 14-2-1-4.
بازگشت به حالت عملکرد عادی آسانسور باید فقط با تغییر وضعیت دوباره کلید بازرسی انجامپذیر باشد.
پس از عمل کردن کلید بازرسی روی یک جعبه رویزیون آسانسور، از کلیه حرکتهای کابین و در، بهجز حرکتی که توسط این جعبه انجام میشود، باید جلوگیری شود و آنها را بیاثر نماید.
کنترل ایمنی جعبه رویزیون
چنانچه وسایل قطعکننده مورد استفاده برای این بیاثر نمودن، کنتاکتهای ایمنی یکپارچه با مکانیسم کلید بازرسی نباشد، برای جلوگیری از هرگونه حرکت ناخواسته کابین حتی در صورت بروز یکی از خطاهای اشارهشده در بند 14-1-1-1 در مدار، باید تمهیدات لازم وجود داشته باشد.
ب- حرکت کابین باید به فشار مداوم روی شستی که در برابر عملکرد تصادفی محافظت شده و جهت حرکت در آن بهوضوح نشان داده شده، بستگی داشته باشد.
پ- جعبه رویزیون آسانسور باید دارای یک کلید توقف مطابق بند 14-2-2 باشد.
ت- سرعت کابین آسانسور نباید از 63/0 متر بر ثانیه بیشتر شود.
ث- محدوده جابهجایی کابین نباید بیش از طول مسیر حرکت عادی باشد.
ج- عملکرد آسانسور باید به عملکرد وسایل ایمنی وابسته بماند.
جعبه رویزیون آسانسور میتواند به کلیدهای ویژهای برای کنترل مکانیسم درها از روی سقف کابین مجهز باشد، این کلیدها باید در مقابل عملکرد تصادفی محافظت شده باشند.
جعبه رویزیون آسانسور دومی ممکن است در داخل کابین آسانسور در حالت (بند 6-4-3-4)، در چاهک در حالت (بند 6-4-4-1) یا روی کفی در حالت (بند 6-4-5-6) قرار داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
- الزامات نصب گاورنر در چاه آسانسور مطابق با استاندارد ملی به شماره 1-6303
- الزامات ترمز ایمنی وزنه تعادلی-کششی بر اساس استاندارد ملی1-6303
محل تعبیه جعبه رویزیون
در جایی که دو جعبه بازرسی تعبیه شده است، یک سیستم قفل داخلی باید موارد زیر را تضمین کند:
الف- اگر جعبه کنترل بازرسی (جعبه رویزیون) در حالت «بازرسی» قرار گرفت، آسانسور را فقط باید بتوان با فشار شستیهای روی همان جعبه کنترل بازرسی (جعبه رویزیون) به حرکت درآورد.
ب- اگر بیش از یک جعبه کنترل بازرسی (جعبه رویزیون) در حالت «بازرسی» قرار گیرد:
- نباید حرکت دادن کابین با هیچیک از آنها امکانپذیر باشد؛ یا
- باید امکان حرکت کابین آسانسور فقط در حالتی که شستیهای همجهت روی هر دو جعبه کنترل بازرسی (رویزیون) بهطور همزمان فشرده میشوند، وجود داشته باشد (به بند 0-3-18 رجوع شود).
نباید بیش از دو جعبه کنترل بازرسی (جعبه رویزیون) نصب شود.
مهمترین نکات عملکرد رویزیون آسانسور
نکته 1:
کلید رویزیون باید دووضعیتی باشد. همچنین این کلید و شستیهای فشاری حرکت کابین، باید در برابر عملکرد ناخواسته و تصادفی محافظت شوند.
نکته 2:
رویزیون آسانسور بر عملکرد اضطراری برقی و سایر عملکردهای برقی اولویت دارد. با قرار گرفتن کلید رویزیون در حالت بازرسی، تمام حرکتهای کابین و در، بهجز حرکتهایی که توسط این کلید انجام میشود، بیاثر شده و جابهجایی کابین تنها از طریق کلیدهای حرکت کابین در جعبه رویزیون، توسط سرویسکار انجام خواهد شد.
نکته 3:
بهمنظور حفظ ایمنی سرویسکاران و بازرسین، نباید هیچیک از وسایل ایمنیِ مدارات ایمنی (کنتاکتها، میکروسوییچها و استپها) در وضعیت رویزیون پل شود. در واقع با قرار گرفتن کلید رویزیون در وضعیت بازرسی، نباید سری ایمنی از مدار خارج شود.
نکته 4:
فقط جعبه کنترل بازرسی (جعبه رویزیون) روی سقف کابین میتواند به کلیدهایی برای کنترل مکانیسم درها مجهز باشد. در صورت وجود جعبه رویزیون دومی در چاهک، داخل کابین یا روی کفی، این جعبه رویزیون دوم نباید دارای کلید کنترل مکانیسم در باشد.
عدم تعبیه کلید کنترل مکانیسم درب در جعبه رویزیون دوم (چاهک، داخل کابین یا کفی)
نکته 5:
نصب بیش از دو جعبه رویزیون آسانسور مجاز نمیباشد.