انواع پله برقی ها از نظر کاربرد به سه دسته پله برقیهای فضای باز، فضای باز با سرپوش و فضای سرپوشیده تقسیم میشوند که در این مقاله به بررسی آنها میپردازیم.
معرفی انواع پله برقی ها براساس کاربرد، ویژگیها و تجهیزات مورد نیاز هر گروه
یلدا نجف نیا، کابین نیوز – دستیابی بشر به دانش و تکنولوژی تولید دستگاههای بزرگ و همچنین گسترش ساخت و ساز ساختمانهای بسیار مرتفع، نیاز افراد به حضور بالابر در ساختمانها را دو چندان نمود. همین موضوع زمینه تلاش افراد برای ساخت انواع بالابرها از جمله آسانسور و انواع پله برقی ها را ایجاد کرد. پله برقیها یکی از تجهیزات بسیار کاربردی برای جابجایی و حمل و نقل افراد بین طبقات هستند. جالب است بدانید که در ساختمانهای پر تردد، پله برقیها نقشی بسیار مهمتر از آسانسورها را ایفا میکنند. زیرا پله برقی با حرکت پیوسته و بدون توقف، حجم بالایی از مسافر را بین طبقات جابهجا مینماید. پله برقیها از نظر کاربرد به سه دسته پله برقیهای فضای باز، فضای باز با سرپوش و فضای سرپوشیده تقسیم میشوند که در ادامه این مقاله به طور مفصل به آنها پرداختهایم. تا انتها با ما همراه باشید.
انواع پله برقی ها از نظر کاربرد
انواع پله برقی ها از لحاظ کاربردشان به سه دسته تقسیم میشوند.
- پله برقیهای فضای باز(Outdoor Escalator)
- پله برقیهای فضای باز با سرپوش(Semi-outdoor Escalator)
- پله برقیهای فضای سرپوشیده(Indoor Escalator)
پله برقیهای فضای باز(Outdoor Escalator)
پله برقیهای فضای باز قابل استفاده در محیطهای آزاد و بیرون از ساختمان هستند. این پله برقیها از نظر عملکرد، مشابه پله برقیهای معمولی هستند. با این تفاوت که به منظور حفاظت در برابر رطوبت و آب و گرد و غبار، اجزای به کار رفته در آنها یا ضد آب و ضد گرد و غبار بوده یا در فضای آب بندی شده قرار گرفتهاند. از آنجا که این پله برقیها به دلیل نصب در فضای آزاد، در محیطی با دمای کنترل شده قرار ندارند و در معرض آفتاب، باران و برف هستند، بنابراین باید به دستگاههای ویژهای شامل یک سیستم خنک کننده که پله برقی را در دمای بالا خنک کند و یک گرمکن که دستگاه را در دمای پایین گرم کند، مجهز باشند.
در انواع پله برقی های فضای باز، به منظور قابل رؤیت بودن پلهها در تاریکی، از روشنایی زیر پله یا نوارهای زرد رنگ در اطراف پله استفاده میشود. این پله برقیها بیشتر در پلهای عابر پیاده، ورودی متروها و … کاربرد دارند. اگرچه این نوع پله برقیها برای استفاده در فضای آزاد طراحی شدهاند؛ اما به دلایل ایمنی توصیه میشود تا یک سقف برای آنها تعبیه شود. به عنوان مثال به دلیل استفاده مسافران از چتر در آب و هوای بارانی و برفی، در صورت عدم وجود سقف، خطر سقوط آنها افزایش مییابد.
پله برقیهای فضای آزاد در مقایسه با پله برقیهای معمولی، دارای گزینههای بیشتری به شرح زیر هستند.
- پله دایکاست آلومینیومی
- نرده مخصوص فضای آزاد
- پوشش گالوانیزه گرم استراکچر پله برقی
- پوشش گالوانیزه زنجیر
- سوئیچ شناور در اتاق پایین ماشین آلات
- سیستم خنک کننده تابلوی کنترل
- تابلوی فرمان با درجه حفاظت IP 54
- درایو با درجه حفاظت IP 54
- سوئیچهای ایمنی با درجه حفاظت IP 65
- استیل با گرید 304 برای تجهیزات فولادی
- عایق بندی الکترومغناطیسی با کلاس عایقی E
- موتور با کلاس عایقی F
- گرمکن شانه(دمای زیر 4 درجه سانتیگراد)
- غلتک زنجیرهای پله از نوع بی نیاز به روغنکاری
انواع پله برقی های فضای باز با سرپوش(Semi-outdoor Escalator)
انواع پله برقیهای فضای باز با سرپوش، در برخی مکانها که امکان استفاده از پوشش محدود وجود دارد، مورد استفاده قرار میگیرند. به طور مثال در پله برقیهای عابر پیاده که دارای سقف کاذب هستند، این نوع پله کاربرد دارد.
بیشتر بخوانید:
- خطرات پیدا و پنهان استفاده از پله برقی و راههای پیشگیری از آنها
- مفهوم Duty Cycle یا چرخه کاری موتور آسانسور یا دوره کاری
- 8 تاثیر آسانسور در تحول دنیا
این پله برقیها در مقایسه با پله برقیهای معمولی، دارای تجهیزات اضافی زیر هستند:
- پله دایکاست آلومینیومی
- نرده مخصوص فضای آزاد
- پوشش رنگ سه لایه استراکچر پله برقی
- سوئیچ شناور در اتاق پایین ماشین آلات
- سیستم خنک کننده تابلوی فرمان
- تابلوی فرمان با درجه حفاظت IP 54
- درایو با درجه حفاظت IP 54
- سوئیچهای ایمنی با درجه حفاظت IP 65
- گرمکن شانه(دمای زیر 4 درجه سانتیگراد)
- غلتک زنجیرهای پله از نوع بینیاز به روغنکاری
پله برقیهای فضای سرپوشیده(Indoor Escalator)
پله برقیهای فضای سرپوشیده، در داخل ساختمانها و مجتمعها نصب شده و نیاز به حفاظت و تجهیزات اضافی انواع دیگر پله برقی ها ندارند. به صورت کلی پلههای مورد استفاده در مکانهای عمومی به صورت Heavy Duty(ویژه کارکرد در چرخه کاری سخت) طراحی میشوند که همان پلههای معمولی تقویت شده برای کار در شرایط دشوار هستند.
نتیجه گیری
با توجه به کاربرد روز افزون انواع پله برقی ها در مکانهای عمومی، توجه به انتخاب پله برقی مناسب با توجه به کاربرد آن، اهمیت ویژهای دارد. انتخاب درست پله برقی با توجه به محیط استفاده از آن، سبب افزایش طول عمر مفید آن و نیز کارایی بهتر و ایمن این دستگاهها خواهد شد.