در این مقاله قصد داریم شما را با انواع آسیب های وارد بر سیم بکسل و چگونگی به وجود آمدن آنها آشنا کنیم.
بررسی آسیب های وارد بر سیم بکسل و چگونگی پدیدار شدن آنها
یلدا نجف نیا، کابین نیوز – طنابهای فولادی یا سیم بکسلها به دلیل استقامت، سبک بودن، انعطاف پذیری و ضریب اطمینان بالا نسبت به سایر تجهیزات مشابه از جمله زنجیر، دارای کاربردهای گستردهای در صنایع گوناگون هستند و یکی از ارکان و پایههای اصلی در صنایع لیفتینگ و در زمینه اتصالات و ادوات کشنده به شمار میروند. در عمل سیم بکسلها در زمان کارکرد تحت شرایط نامناسب و غیر اصولی، یکباره دچاره گسیختگی و پارگی نمیشوند. با توجه به اینکه سیم بکسل از تعداد زیادی مفتول سیمی تشکیل شده است، در صورت فرسودگی، ابتدا سیمهای خارجی آن دچار سایش و پارگی میشود. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع آسیب های وارد بر سیم بکسل و چگونگی به وجود آمدن آنها آشنا کنیم.
عوامل مؤثر در فرسودگی سیم بکسل
- عدم همراستایی فلکه کششی و هرزگرد
- نسبت قطر فلکه به قطر سیم بکسل(حداقل قطر فلکه 40 برابر قطر سیم بکسل باشد. هرچه قطر فلکه بیشتر باشد، فرسودگی کمتر خواهد بود)
- استفاده از فلکه معکوس
- ساختار و جنس سیم بکسل(نوع هسته، بافت، تاب و پیچ)
- سیستم تعلیق آسانسور(استفاده از فلکههای بیشتر باعث فرسودگی بیشتر سیم بکسل میشود)
- ارتفاع مسیر حرکت(افزایش طول مسیر حرکت باعث افزایش طول سیم بکسل و در نتیجه افزایش وزن سیم بکسل معلق و تأثیر آن بر خود سیم بکسل میشود)
- میزان سرعت و ارتعاش سیم بکسلهای فولادی(ارتعاش باعث ساییدگی رشتههای داخلی میشود)
- یکسان نبودن کشش سیم بکسلها در رشتههای مختلف یک آسانسور
- عدم روغنکاری دورهای سیم بکسل
- عدم تناسب سیم بکسل با محیط و شرایط کارکرد
- باز کردن نامناسب و غیر اصولی سیم بکسل از دور قرقره و ایجاد تابیدگی و شکستگی در سیم بکسل
- عدم تابگیری صحیح سیم بکسل قبل از نصب
- انبارداری و محیط نگهداری نامناسب
- استفاده از آلیاژ و مواد اولیه بیکیفیت در فرآیند تولید
آسیبهای ایجاد شده در سیم بکسل آسانسور
آسیب های وارد بر سیم بکسل آسانسور شامل موارد زیر هستند. در ادامه چند نمونه از آسیب های ایجاد شده در سیم بکسل آسانسور را به به صورت کامل شرح میدهیم.
- ساییدگی
- کشیدگی
- کاهش قطر سیم بکسل
- خوردگی یا زنگزدگی
- پیچ خوردگی یا خمیدگی
- حالت قفسی شکل
- شرایط موضعی
- هسته بیرون زده
- شکستگی ناشی از خستگی
ساییدگی(Abrasion)
یکی از آسیب های وارد بر سیم بکسل ناشی از ساییدگی مکانیکی مفتولهای بیرونی سیم بکسل در اثر عبور از روی فلکه کششی و هرزگرد است. چنانچه اصول نصب رعایت شده باشد و فلکهها همراستا باشند، با روغنکاری منظم و دورهای سیم بکسل میتوان از بروز این آسیب جلوگیری کرد.
چنانچه قطر مفتولهای بیرونی در اثر ساییدگی به یک سوم قطر اولیه آن کاهش یابد، شکستگی مفتولها ناشی از خستگی رخ خواهد داد و باید سیم بکسل تعویض شود.
بیشتر بخوانید:
- مقدمهای بر روغنکاری سیم بکسل آسانسور/ روشهای روغنکاری +انواع روغنها
- یو پی اس آسانسور(UPS)؛ سیستم نجات اضطراری افراد محبوس در آسانسور هنگام قطع برق
کشیدگی(Rope Stretch)
چنانچه کشش طولی سیم بکسل بیش از حد توصیه شده در استاندارد باشد، سیم بکسل به شکل موجی در خواهد آمد که این امر باعث خوردگی و ارتعاش و ایجاد صدا در حین کارکرد آن میشود.
میزان کشیدگی مجاز 0/5 تا 1 درصد طول اولیه سیم بکسل است. سه نوع کشیدگی قابل ذکر است:
- کشیدگی اولیه یا ساختاری: در ابتدای نصب و به کارگیری سیم بکسل ایجاد میشود.
- کشیدگی ثانویه یا کشیدگی مختصر: در یک بازه زمانی طولانی که بیشترین طول عمر سیم بکسل را شامل میشود، رخ میدهد.
- کشیدگی نهایی: در این حالت، به دلیل وجود نیروهای مخرب، باید سیم بکسل را در اسرع وقت تعویض نمود.
کاهش قطر سیم بکسل(Reduction in Rope Diameter)
عواملی چون سایش، کشیدگی، شکستگی، زنگزدگی و شل یا سفت شدن تاب سیم بکسل در تغییر قطر آن مؤثر است. کاهش قطر سیم بکسل به معنی کاهش کیفیت آن است و منجر به نازک شدن سیم بکسل و تخریب هسته یا مغزی آن میشود که در صورت خرابی هسته، سیم بکسل باید تعویض شود.
در صورت کاهش قطر سیم بکسل بیش از 4 تا 5 درصد قطر نامی آن(حتی اگر هیچگونه شکستگی در سیم یا مفتول مشاهده نشود)، سیم بکسل باید تعویض شود.
خوردگی یا زنگزدگی(Corrosion)
خوردگی یا زنگ زدگی نیز از جمله آسیب های وارد بر سیم بکسل است. سطح کلی مفتولهای سازنده یک سیم بکسل، تقریباً 16 برابر بزرگتر از سطح یک میله فولادی هم مقطع با آن است. در چنین حالتی میتوان گفت در یک محیط مرطوب و خورنده بدون تمهیدات پیشگیری از خوردگی، میزان خوردگی سیم بکسل 16 برابر بیشتر از میله فولادی هم مقطع آن است. از عمده دلایل خوردگی یا زنگزدگی سیم بکسل، عدم روغنکاری یا روغنکاری نامناسب سیم بکسل است.
خوردگی معمولاً در سطح داخلی و خارجی رخ میدهد و میتواند کلی یا موضعی باشد. تغییر رنگ ناچیز مفتولها(سرخی) در اثر زنگزدگی، ناشی از عدم روغنکاری است و میتوان با روغنکاری از گسترش آن پیشگیری کرد و آن را متوقف نمود. در صورتی که زنگ زدگی عمیق باشد، باید سیم بکسل را تعویض کرد. زنگزدگی عمیق باعث جدایی هسته از رشتههای سیم بکسل میشود و به فرسایش داخلی رشتهها منجر خواهد شد.
برای کاهش خوردگی، میتوان از برنامه منظم روغنکاری و نیز استفاده از سیم بکسلهای مقاوم در برابر خوردگی(گالوانیزه) بهره برد. امروزه از پلاستیک نیز برای جلوگیری از خوردگی سیم بکسل استفاده میشود که علاوه بر جلوگیری از خوردگی، به حفظ روغن سیم بکسل نیز کمک میشود.
پیچ خوردگی یا خمیدگی(Kink)
پیچ خوردگی، تغییر شکل ناخواسته و دائمی در سیم بکسل است که ممکن است از زمان عرضه تا بهره برداری رخ دهد. آسیبهای مکانیکی عامل اصلی این نقص در سیم بکسل است.
برخی علل پیچ خوردگی و زمان رخداد آن عبارتند از:
- حین جابجایی جهت ذخیره سازی در انبار
- ایجاد خمیدگی و پیچ خوردگی حین نصب
- خارج شدن احتمالی سیم بکسل از شیار فلکه به دلیل وجود جسم خارجی در شیار فلکه در حین بهره برداری
- سطح مقطع نامناسب شیار فلکه
حالت قفسی شکل(Bird Caging)
این نقص در اثر عدم موازنه پیچشی سیم بکسل در نتیجه توقف ناگهانی، باز شدن یا پیچیده شدن سیم بکسل دور درام خیلی کوچک ایجاد میشود. در بسیاری از حالات، شلشدگی رشتهها و حالت قفسی شکل، به دلیل پیچیده شدن سیم بکسل به دور محور خودش ایجاد میشود. همچنین استفاده از فلکههای با شیار باریک و اعمال بار سنگین به سیم بکسل نو، قبل از آنکه رشتهها در جای خود قرار گیرند نیز در ایجاد حالت قفسی شکل مؤثر است.
شرایط موضعی(Localized Condition)
شلشدگی موضعی مفتولهای بیرونی سیم بکسل بدون وجود آثار صدمات مکانیکی در آن، میتواند موجب خوردگی سیم بکسل شود. لرزش بیش از حد یا شلاقزدگی باعث ساییدگی یا خستگی سیم بکسل میشود. ایجاد گرههای موضعی روی سیم بکسل میتواند نتیجه شوک ناشی از بار روی سیم بکسل با هسته کنفی هنگام کار در محیطهای مرطوب باشد.
هسته بیرون زده(Protruding Core)
چنانچه در هنگام برش سیم بکسل، دو سمت محل برش به خوبی بسته نشده باشد و به جهت تاب سیم بکسل دقت نشود، هسته آن دچار بیرونزدگی خواهد شد. اگر به هر دلیلی هسته سیم بکسل بیرون آمده باشد، باید آن را تعویض نمود.
شکستگی ناشی از خستگی(Fatigue Fracture)
شکستگی مفتولهایی با لبههای کامل و بدون آثار مشخص فرسودگی در سطح آن، ناشی از خستگی است. تنشهای خمشی یا لرزشی در بروز این نوع خستگی مؤثر است. تعداد مفتولهای شکسته در قسمت بیرونی سیم بکسل، نشان دهنده شرایط کلی سیم بکسل بوده و معیاری برای تعویض سیم بکسل است.
جمعبندی
کیفیت سیم بکسل از موارد بسیار مهمی است که باید قبل از انتخاب و خرید آن، مورد توجه قرار گیرد. عیوب و آسیب های وارد بر سیم بکسل بیشتر به دلایل فرسایش خمشی یا فرسایش سایشی ایجاد میشوند. زمانی که فرسایش سیم بکسل افزایش پیدا کند، مفتولهای خارجی سیم بکسل، شروع به پاره شدن کرده که به راحتی با چشم قابل مشاهده هستند. یکی از موارد مهم در فرآیند سرویس و نگهداری آسانسور، بازدید و بررسی ظاهری سیم بکسلها است. در صورت مشاهده مواردی از جمله خوردگی، زنگ زدگی، فرسایش و پارگی رشتههای سیم بکسل به میزان بالا، باید سریعاً نسبت به تعویض آن اقدام نمود.
۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
afarin matlab khoƅi bood
Review mу web page – سیم بکسل قراچورلو