بررسی الزامات فضای بالاسری هنگام قرارگیری وزنه تعادل بر روی ضربهگیر(های) کاملاً فشرده مطابق با استاندارد ملی ایران
الزامات فضای بالاسری هنگام قرارگیری وزنه تعادل بر روی ضربهگیر(های) کاملاً فشرده
یونس نجف نیا، کابین نیوز – فضای بالاسری یا هِدروم یا اورهد، قسمتی از فضای چاه آسانسور است که بین کف بالاترین طبقهی توقف آسانسور تا زیر سقف چاه قرار دارد. از آنجا که پرسنل فنی و بازرسین جهت بخشی از عملیات تعمیر و نگهداری و بازرسی، بر روی سقف کابین قرار میگیرند، لذا لازم است تا ایمنی این افراد تأمین شود. ورود کابین به فضای بالاسری نیز به مانند چاهک، مجاز نیست. هنگامی که وزنه تعادل بر روی ضربهگیر کاملاً فشرده قرار گیرد، کابین در بالاترین حد حرکت خود خواهد بود. در این حالت استاندارد ملی ایران به شماره 1-6303 تجدیدنظر اول، الزامات فضای بالاسری هنگام قرارگیری وزنه تعادل بر روی ضربهگیر(های) کاملا فشرده را تعیین نموده است. این موارد بهمنظور تأمین ایمنی افراد و آسانسور تعیین شده است.
- مطابق بند 5-7-1-1 وقتی وزنه تعادل روی ضربهگیر فشرده شده قرار گیرد، چهار وضعیت زیر باید به صورت همزمان برقرار باشند:
الف- طول ریلهای راهنمای کابین باید حرکت آن را به مقدار اضافی حداقل برابر با بر حسب متر تأمین نماید؛
ب- فاصله عمودی آزاد بین بالاترین نقطه از سطح سقف کابین که ابعاد آن مطابق با بند 8-13-2 است(بهجز مناطق مربوط به بند 5-7-1-1-پ) و پایینترین نقطه متناظر سقف چاه(شامل تیرکها و اجزای مستقر در زیر سقف چاه) که در تصویر هندسی سقف کابین بر زیر سقف چاه قرار گرفته باید حداقل با بر حسب متر باشد؛
پ- فاصله آزاد عمودی بین پایینترین نقطه سقف چاه و:
- بالاترین قسمتهای تجهیزات نصب شده بر روی سقف کابین بهجز آنهایی که در ردیف 2 در زیر ذکر گردیده، باید حداقل بر حسب متر باشد؛
- بالاترین قسمت کفشکهای لغزشی یا کفشکهای غلتکی، اتصالات طنابهای فولادی، سردر و یا قطعات درهای کشویی عمودی، باید حداقل برابر بر حسب متر باشد؛
ت- در بالای سقف کابین باید فضای کافی برای جا دادن مکعبی فرضی به ابعاد حداقل 0/5m * 0/6m * 0/8m روی یکی از وجوه آن، موجود باشد. برای آسانسورهای با سیستم طناب بندی مستقیم(یک به یک) طنابهای فولادی آویز و متعلقات آنها میتوانند در این فضا قرار گیرند، به شرط آنکه فاصله خط مرکزی هیچ طناب فولادی از یکی از سطوح عمودی مکعب بیشتر از 0/15 متر نشود.
نکته 1: عبارت “ضربهگیر فشرده شده” در ضربهگیرهای با مشخصه غیرخطی(مثلاً ضربهگیر پلی اورتان) به معنای فشردگی %90 ارتفاع ضربهگیر نصب شده است. همچنین میزان فشردگی در ضربهگیرهای مستهلک کننده انرژی(هیدرولیکی) بر روی پلاک آن ذکر میشود(Stroke).
نکته 2: پارامتر بیانگر نصف فاصله توقف در اثر شدت جاذبه زمین هنگامی که آسانسور با %115 سرعت نامی به سمت بالا حرکت میکند است: که حاصل آن به مقدار گرد شده است.
نکته 3: در هر نقطه از سقف کابین که فضای مفیدی به مساحت حداقل 0/12 متر مربع وجود داشته باشد، بهطوری که کوچکترین ضلع آن حداقل 25 سانتیمتر باشد، فاصله عمودی آزاد بر حسب متر(بند 5-7-1-1-ب) باید تأمین شود.
نکته 4: با توجه به پاسخهای ارائه شده در بخش “پرسشهای متداول سامانه بازرسی آسانسور”، چنانچه عرض یوک کابین بیش از 35 سانتیمتر باشد، لازم است تا روی یوک مسطح شود و شرایط چهارگانه استاندارد با در نظر گرفتن سطح روی یوک به عنوان سقف کابین مورد بررسی قرارگیرد. همچنین اگر عرض یوک بزرگتر یا مساوی 25 سانتیمتر باشد و همزمان سطح یوک نیز با ورق یا روش مشابه دیگری همسطح شده باشد، در صورت تأمین فضای مفیدی به مساحت حداقل 0/12 متر مربع، به دلیل ایجاد سطح مفید برای ایستادن، لازم است تا فاصله عمودی آزاد بر حسب متر(بند 5-7-1-1-ب) تأمین شود.
نکته 5: اندازهگیری فاصله آزاد عمودی بر حسب متر بین پایینترین نقطه سقف چاه و بالاترین قسمتهای تجهیزات نصب شده بر روی سقف کابین، از روی نرده روی کابین یا جعبه رویزیون یا تجهیزات مشابه دیگر انجام میشود و کفشکهای لغزشی یا کفشکهای غلتکی، اتصالات طنابهای فولادی، سردر و یا قطعات درهای کشویی عمودی را شامل نمیشود.
نکته 6: نفوذ طنابهای فولادی آویز و متعلقات آنها در فضای مکعب فرضی جان پناه روی کابین(مطابق بند 5-7-1-1-ت)، تنها برای آسانسورهای با سیستم طناب بندی مستقیم(یک به یک) مجاز است.