در برخی آسانسورها ممکن است کف چاهک بر روی سایر بخشهای ساختمان قرار گرفته و فضای زیر چاهک در دسترس اشخاص باشد. به این نوع طراحی، آسانسور “چاهک معلق” یا “چاه معلق” اطلاق میشود. در این مطلب قصد داریم درمورد الزامات چاهک معلق به بحث بپردازیم.
حفاظت از فضای خالی واقع در زیر کابین و وزنه تعادل(الزامات چاهک معلق) مطابق با استاندارد
یونس نجف نیا، کابین نیوز – معمولاً موقعیت قرارگیری چاه آسانسور در ساختمانهای کوتاه و میان مرتبه به گونهای است که آسانسور به تمامی طبقات سرویس دهی نماید. در این حالت چاهک آسانسور(Pit) در پایینترین سطح ساختمان قرار خواهد گرفت. اما در برخی ساختمانها، ممکن است آسانسور تمامی طبقات ساختمان را پوشش ندهد و از پایینترین طبقه شروع نشود و بسته به نوع و طراحی ساختمان، صرفاً به طبقات مشخصی در بالای پایینترین توقف خدمات دهد. در چنین شرایطی، کف چاهک آسانسور بر روی سایر بخشهای ساختمان قرار میگیرد و فضای زیر چاهک در دسترس اشخاص خواهد بود. اصطلاحاً به این نوع طراحی، آسانسور “چاهک معلق” یا “چاه معلق” اطلاق میشود. در این مطلب قصد داریم درمورد الزامات چاهک معلق به بحث بپردازیم.
فرض نمایید طنابهای فولادی آسانسور که به کابین و وزنه تعادل آسانسور متصل هستند و از روی فلکه کششی موتور عبور میکنند، دچار گسیختگی شوند. در این شرایط کابین و وزنه تعادل رها میشوند و ترمز الکترومکانیکی موتور دیگر نقشی در نگهداری کابین و وزنه تعادل نخواهد داشت.
- مطابق بند 0-1-2-2 از استاندارد ملی ایران به شماره 1-6303 تجدیدنظر اول، اشخاصی که ایمنی آنها باید تأمین شود عبارتند از:
الف- استفاده کنندگان
ب- بازرسان و کارکنان تعمیر و نگهداری
پ- اشخاص خارج از چاه آسانسور، موتورخانه و اتاق فلکه(در صورت وجود)
- مطابق بند 0-1-2-3 از استاندارد ملی ایران به شماره 1-6303 تجدیدنظر اول، اجزائی که ایمنی آنها باید تأمین شود عبارتند از:
الف- بارهای داخل کابین(مسافرین و کالاها)
ب- تجهیزات آسانسور
پ- ساختمان محل نصب آسانسور
به منظور تأمین ایمنی مسافرین و بارهای داخل کابین، کابین باید همیشه مجهز به ترمز ایمنی(پاراشوت) باشد. لذا در صورت گسیختگی سیم بکسلهای آسانسور، کابین رها شده توسط ترمز ایمنی آن متوقف خواهد شد. اما سقوط وزنه تعادل و برخورد آن به کف چاهک، حوادث ناگوار و خسارتهای جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
- الزامات ترمز ایمنی وزنه تعادلی-کششی بر اساس استاندارد ملی1-6303
- مقاومت ترمز آسانسور؛ قطعهای کاربردی در درایو جهت تنظیم سرعت
الزامات استانداردی چاهک معلق آسانسور
در استاندارد ملی ایران به شماره 1-6303 تجدیدنظر اول، الزاماتی برای آسانسورهای با چاهک معلق پیش بینی شده است.
- مطابق بند 5-5 چنانچه فضای زیر چاهک آسانسور در دسترس اشخاص قرار داشته باشد، کف چاهک باید تحمل حداقل نیروی 5000 نیوتن بر متر مربع را داشته باشد و همچنین:
الف- ستونی صلب و محکم در زیر ضربهگیر وزنه تعادل، به زمین وصل شود، یا
ب- وزنه تعادل به ترمز ایمنی مجهز باشد.
همانطور که در بند فوق مشاهده میشود، شرط لازم آن، تأمین مقاومت 5000 نیوتن بر متر مربع برای کف چاهک معلق و شرط کافی آن، تأمین یکی از موارد الف یا ب است. با تأمین الزامات فوق، اگر برای وزنه تعادل پاراشوت تعبیه شود، وزنه تعادل نیز مانند کابین در صورت رها شدن، توسط پاراشوت متوقف خواهد شد و اگر بهجای پاراشوت، ستونی صلب و محکم زیر وزنه تعادل نصب و به زمین متصل شود، در صورت برخورد قاب وزنهی رها شده به آن، نیروی ناشی از این برخورد به زمین منتقل خواهد شد و از وارد آمدن آسیب به ساختمان و کف چاهک جلوگیری میشود.
نکات استاندارد چاهک معلق آسانسور
نکته 1: همواره توصیه استاندارد بر این است که چاههای آسانسور ترجیحاً نباید در بالای مکانهای در دسترس افراد قرار داشته باشند.
نکته 2: در خصوص چگونگی احراز مقاومت چاهک و لزوم ارائه تأییدیه برای آن، ابهاماتی به وجود دارد که در بخش “پرسشهای متداول سامانه مدیریت بازرسی آسانسور” به این ابهامات پاسخ داده شده است.
مطابق پاسخهای ارائه شده فوق، با توجه به اینکه در ذیل گواهینامههای بازرسی صادره از سوی شرکتهای بازرسی، ذکر میشود که “این گواهینامه شامل تأییدیه سازه آسانسور(موتورخانه، دیوارههای چاه، چاهک، سقف چاه و غیره) نیست” و همچنین با توجه به جانمایی آسانسور در نقشههای تأیید شده توسط مهندسین ناظر، احراز این مقاومت و ارائه تأییدیه برای آن موضوعیت ندارد.
نکته 3: در صورت تعبیه و نصب ستون صلب زیر ضربهگیر وزنه تعادل، ممکن است اجراء یک ستون یکپارچه میسر نباشد. در این صورت لازم است تا اجزاء ستون صلب زیر ضربهگیر وزنه تعادل، به یکدیگر متصل شوند و تا زمین امتداد یابد.
۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
بسیار عالی بود