الزامات نصب گاورنر در چاه آسانسور مطابق با استاندارد ملی به شماره 1-6303 و بررسی ابهامات نصب طبق پرسشنامه یکسان بازرسی آسانسورهای برقی
الزامات نصب گاورنر در چاه آسانسور مطابق با استاندارد ملی به شماره 1-6303
یونس نجف نیا، کابین نیوز – در استاندارد ملی ایران به شماره 1-6303 تجدیدنظر اول، همواره بر در دسترس بودن گاورنر تأکید شده است. به همین علت در این مقاله، نگاهی به نکات و الزامات نصب گاورنر در چاه آسانسور خواهیم داشت.
- مطابق بند 9-9-8-1 گاورنر باید بهمنظور تعمیر و نگهداری و بازرسی در دسترس باشد.
همانطور که میدانید ماشینآلات در آسانسورهای بدون موتورخانه، داخل چاه نصب میشوند. محل نصب و قرارگیری گاورنر در این آسانسورها نیز همیشه داخل چاه است.
- مطابق بند 9-9-8-2 در صورتیکه گاورنر در داخل چاه نصب شده باشد، باید بتوان از خارج چاه به آن دسترسی داشت.
اما همیشه امکان دسترسی به گاورنر از خارج چاه فراهم نیست. ممکن است موقعیت و جانمایی چاه و فضای ماشینآلات آسانسور بهگونهای باشد که امکان تعبیه دریچه یا سطح مناسب و ایمن برای استقرار افراد جهت دسترسی به گاورنر از بیرون چاه را ندهد.
آیا گاورنر میتواند در چاه آسانسور قرار گیرد؟
حال در چنین شرایطی این پرسش پیش میآید که “آیا گاورنر میتواند در چاه آسانسور قرار گیرد؟”
در استاندارد ملی ایران به شماره 1-6303 تجدیدنظر اول، برای این موضوع شرایطی اعلام شده که در صورت تأمین آنها، الزام دسترسی از بیرون چاه ضرورتی نخواهد داشت.
- مطابق بند 9-9-8-3:
” الزامات بند 9-9-8-2 در صورتی كه سه شرط زیر برقرار باشند، لحاظ نمیشود.
الف- درگیری گاورنر بر طبق بند 9-9-9 توسط كنترل از راه دور، باستثناء بیسیم، از خارج از چاه فعال شود. بهطوری كه درگیر شدن ناخواستهی آن ممكن نباشد و وسیلهی تحریك كننده در دسترس افراد غیر مجاز نباشد، و
ب- گاورنر از طریق سقف كابین و یا از چاهك، برای تعمیر و نگهداری و بازرسی در دسترس باشد، و
پ- گاورنر بعد از درگیر شدن، وقتی كابین یا وزنهی تعادل در جهت بالا حركت داده میشود، بهطور خودكار به حالت عادی باز گردد.
به هر حال قسمتهای برقی میتواند توسط كنترل از راه دور و از خارج از چاه به حالت عادی بازگردانده شود، كه نباید كاركرد عادی گاورنر را تحت تأثیر قرار دهد.”
همچنین با توجه به ابهام موجود در این مسأله، در بخش “پرسشهای متداول” سامانه مدیریت بازرسی آسانسور نیز به این ابهام پاسخ داده شده است.
در بند 206 پرسشنامه یکسان بازرسی آسانسورهای برقی تجدیدنظر 01 نیز توضیحاتی در این مورد ارائه شده است.
نکته 1: در صورت نصب گاورنر در داخل چاه آسانسور و عدم دسترسی از بیرون چاه به آن، باید درگیری گاورنر از بیرون چاه امکانپذیر باشد(استفاده از گاورنر MRL). در این حالت سیستم تحریک کننده گاورنر معمولاً برای دور نگه داشته شدن از دسترس افراد غیر مجاز، در داخل تابلو فرمان نصب میشود.
نکته 2: مطابق تعاریف ارائه شده در بند 3 استاندارد، با توجه به بند 3-36 گاورنر در دستهی ماشین آلات آسانسور قرار نمیگیرد. لذا در صورت نصب و قرارگیری آن در چاه آسانسور، نیازی به فعالسازی پارک پلیت جهت انجام تعمیر و نگهداری و بازرسی، و تعبیه دریچه خروج ایمن نیست. اما باز هم در این حالت باید دسترسی به گاورنر در شرایط ایمن فراهم باشد و میبایست در ارتفاعی نصب شود که دسترسی به آن از روی سقف کابین مثلاً در حالت توقف در تراز آخرین طبقه امکانپذیر باشد.
همچنین با توجه به قسمت “ث” از بند 14-2-1-3 که بیان میدارد: “محدوده جابجایی کابین نباید بیش از طول مسیر حرکت عادی باشد”، نمیتوان جهت دسترسی به گاورنر در حالت رویزیون، کابین را بیش از طول مسیر حرکت عادی آسانسور جابجا نمود.(بالاتر از تراز آخرین توقف)
نکته 3: در صورت نصب گاورنر در فضای بالای چاه، و قرارگیری سایهی آن بهطور عمودی بر روی سقف کابین، لازم است تا شرایط اورهد بررسی شود.
نکته 4: پس از انجام تست پاراشوت، گاورنر باید بهطور خودکار، تنها با بالا آوردن کابین آزاد و به حالت عادی باز گردد. قسمتهای برقی میتواند توسط كنترل از راه دور و از خارج چاه به حالت عادی بازگردانده شود.
نکته 5: در برخی مواقع، در آسانسورهای دارای موتورخانه نیز، به دلایلی از جمله کوچک بودن فضای موتورخانه و عدم تأمین فضای سرویس گاورنر در موتورخانه، این قطعه را در داخل چاه نصب میکنند. این موضوع مغایرتی با استاندارد تجدیدنظر اول ندارد؛ اما در این حالت رعایت کلیه الزامات فوق ضروری است.