سازه فضایی یا سازه فضاکار نوعی سازه عظیم الجثه با دهانه هایی بزرگ است که با استفاده از چندین میله به صورت مثلثی به یکدیگر متصل شدهاند.
سازه فضایی چیست؟
به احتمال زیاد تا به حال در نمایشگاهها یا حتی برخی ساختمانها سازههایی را دیدهاید که تنها با استفاده از چندین میله بهصورت مثلثی به همدگر متصل شده باشند. میتوان اتصالات را به شکل موج دریا یا اشکال دیگر در آورد؛ چراکه دست افراد ماهر در این زمینه باز بوده و بنابر طرح اولیه کار خود را پیش میبرند.
بهطور معمول این سازههای عظیمالجثه که با نام سازه فضایی شناخته میشوند، دهانههایی بزرگ و به حالت مثلث دارند. برای تهیه میلهها و بخش اتصالات آن و همچنین نصب و اجرای پروژه، میتوانید به سایت شرکت آسمان گستر مراجعه کنید.
در این مطلب میخوانید:
نگاهی به تعریف کلی سازه فضایی
میتوان در تعریف سازه فضاکار یا همان فضایی به یک ساختار سهبعدی اشاره کرد. این ساختمان که تنها با استفاده از چند میله از جنسهای مختلف و همچنین اتصالات قفلکننده آنها تشکیل میشود، حالت هندسی داشته و طبق طرح اولیه شکل میگیرد.
برای نصب آنها از پایههای زیادی استفاده نمیشود؛ چراکه وزن میلههای اصلی سبک بوده و نیازی به پایه قوی با تعداد بالا ندارند. همین مسئله توانسته تحولی عظیم در زمینه مهندسی و معماری بهوجود بیاورد. میتوان یک سازه با هرم 4 وجهی را بهعنوان سادهترین شکل سازه فضایی دانست.
ساختاری که 4 وجه دارد، از 6 عضو اصلی و 4 گره تشکیل میشود. اولین ساختمان سهبعدی با این میلههای سبک وزن، در قرن بیستم و توسط چند مهندس ماهر در آن زمان ایجاد شد. میتوان از ماکس منگرینهاوزن و الکساندر گراهام بل بهعنوان این مهندسان ماهر نام برد.
این الگوی شبکهای در همان ابتدا انعطاف بسیاری داشت؛ به همین دلیل در سریعترین زمان محبوبیت زیادی بهدست آورد. معماران توانا و خلاق میتوانند بر حسب دیدگاه خود، هندسه این ساختارها را تغییر داده و آنها را به شکلهای مختلف خلق کنند.
آشنایی با مزایای سازه فضاکار
در پاسخ به سوال سازه فضایی چیست، بیشتر میتوان متوجه چگونگی کارکرد و همچنین کاربردهای این ساختار هندسی بزرگ شد. از آنجاییکه هر معمار و مهندس میتواند سازه فضایی را به اشکال متنوعی همچون: خرپا، قوسی، گنبد و… در آورد، این ساختمان هندسی مزایای بسیاری هم دارد. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- نصب کردن انواع پوشش روی آن
- مورد استفاده برای نماسازی
- وزن پایین
- نصب آسان
- اتصالات قوی و امنیت بالا
نصبکردن انواع پوشش روی آن
برای کارایی بیشتر و همچنین طراحی جالبتر میتوانید سازه فضاکار را با استفاده از پوششهای متنوعی بپوشانید. ورق پلی کربنات، فایبرگلاس، ساندویچ پانل و ورق گالوانیزه، برخی از این پوششها هستند.
مورد استفاده برای نماسازی
باتوجه به زیبایی و جذابیت این ساختمانهای سهبعدی، میتوانید آنها را به همان شکل اولیه که بهصورت عریان است، باقی بگذارید. حتی امکان استفاده از این میلهها و اتصالات آن برای نماسازی یک ساختمان یا حتی پروژهای جداگانه هم وجود دارد.
وزن پایین
سبکبودن انواع سازه فضایی به شما این امکان را میدهد که در هزینههای ساختوساز صرفهجویی کرده و کار نصب را بهراحتی انجام دهید. باتوجه به همین مزیت، میتوانید پایههای این ساختارهای هندسی را در خاکهایی با مقاومت کم هم قرار دهید.
نصب آسان
چنانچه قصد دارید پروژهای را در سریعترین زمان ممکن به انتها برسانید، کافی است روی سازه فضاکار حساب باز کنید. شاید در ابتدا گمان کنید قیمت سازه فضاکار زیاد است، اما از آنجایی که ساختوساز آن به هزینههای متفرقه نیازی ندارد، هزینههای آن هم کمی کاهش مییابد؛ این مسئله را میتوان مدیون نصب آسان این الگوهای هندسی بود.
اتصالات قوی و امنیت بالا
باتوجه به آنکه تمامی اتصالات سازه فضایی در هر نوع بهصورت پیچ و مهرهای است، لازم نیست نگران ضریب امنیت آن باشید. البته میتوان علت دیگر امنیت بالای آن را در ساخت کارخانهای اتصالات و قطعات جستوجو کرد.
نگاهی به معایب سازه فضایی
این الگوی هندسی سهبعدی هم همانند بسیاری از ساختارهای دیگر علاوهبر مزایا، دارای ایرادات و معایبی هم هست که باید پیش از طراحی و ساخت آن، با این موارد هم آشنا باشید.
هزینه بالا برای تولید
هرچقدر که هزینه نصب این ساختارها زیاد نیست، هزینه تولید آن بالا است؛ به همین دلیل میتوان قیمت سازه فضایی را نسبت به برخی سازههای دیگر بیشتر دانست. هزینه تولید قطعات و اتصالات آن بر حسب قیمت تیرآهن، آلومینیوم و هر آلیاژ دیگری که در روند تولید بهکار میرود، محاسبه میشود. از آنجایی که برای ساخت سازه فضایی به فولاد زیادی نیاز دارید، باید هزینه بهنسبت بالایی را هم برای تهیه آنها درنظر بگیرید.
مقاومت پایین در برابر حوادث طبیعی
با آنکه این الگوهای هندسی سبک بوده و نیاز به پایههای زیادی ندارند، اما باید شرایط طبیعی همچون زلزله، طوفان و باد را هم درنظر داشته باشید. هرکدام از این بارهای جانبی نیرویی دارند که میتوانند سازهای که ساختهاید را خراب کنند.
کاهش استحکام با وجود خطا
چنانچه در زمان سرهمکردن قطعات و اتصالات دقت زیادی بهخرج ندهید و سازه فضاکار را بهدسرتی برپا نکنید، استحکام آن تا حد زیادی کاهش مییابد. در زمان طراحی و همچنین نصب، باید حساسیت بالایی را درنظر داشته باشید تا خطایی را مرتکب نشوید. هر خطای کوچک میتواند منجربه کم شدن پایداری و مقاومت سازه فضایی شود.
از سازه فضایی برای در چه مکان هایی استفاده می شود؟
میتوان از پارکینگهای طبقاتی، سالن اجتماعات، ایستگاه راهآهن، برجهای مخابراتی و رادیویی و همچنین سینما بهعنوان دیگر مکانهایی نام برد که میتوانید با خرید قطعات و اتصالات سازه فضایی از کارخانه سازه فضاکار، آنها را طراحی کرده و بسازید.
خرید، طراحی و نصب سازه فضایی با شرکت آسمان گستر
چنانچه قصد دارید ساختاری را طراحی و تولید کنید که هم سبک بوده و هم حالتی جذاب داشته باشد، بهتر است به سراغ سازههای فضایی بروید. شاید در ابتدا قیمت سازه فضاکار برایتان کمی گران باشد، اما اگر اتصالات و قطعات آن را از شرکتی همچون آسمان گستر تهیه کرده و حتی کارهای طراحی و تولید را به متخصصانی در این حیطه بسپارید، این هزینهها کاهش مییابند. شرکت آسمان گستر در حیطه سازه فضایی بیش از 16 سال سابقه کاری داشته و میتواند با خلاقیت بالا، الگویی که میخواهید را شکل دهد.