در این مقاله با نحوه عملکرد سیستم ایمنی آسانسور و اجزای تشکیل دهنده آن به خوبی آشنا میشوید.
سیستم ایمنی آسانسور از چه اجزایی تشکیل شده است؟
ایمنی اولین ویژگی و مورد مهم درباره هر آسانسور است که باید به آن توجه کرد. به همین علت شما باید برای انتخاب و خرید سیستم ایمنی آسانسور وقت و دقت کافی صرف کنید. البته برخی از افراد در این مورد سهل انگاری میکنند که باعث به خطر افتادن جان مسافران میشود. ترمز آسانسور، پاراشوت و ضربه گیر آسانسور از جمله اجزای مهم سیستم مذکور هستند. کابین نیوز در این مقاله به صورت کامل شما را با نحوه کار اجزای مذکور و نقش آنها در سیستم ایمنی آشنا میکند.
سیستم ایمنی آسانسور چیست؟
بد نیست پیش از آشنایی با اجزای تشکیل دهنده این سیستم کمی با مفهوم آن آشنا شویم. وظایف این سیستم شامل موارد زیر است.
- تامین ایمنی آسانسور
- مدیریت حرکت درست و ایمن
- جلوگیری از خطرات احتمالی در طول سفر
با توجه به نقش مهم این سیستم درون آسانسور بروز هر نوع مشکل و یا خرابی در مدار ایمنی آسانسور، منجر به توقف کابین آسانسور میشود. محل قرارگیری ترمز اصلی آسانسور یا همان پاراشوت بر روی یوک کابین است. وظیفه اصلی ترمز آسانسور توقف کابین است، همین مورد باعث حفظ ایمنی مسافران به ویژه در ساختمانهای بلند میشود. در صورتی که سیستم ایمنی آسانسور شما از کیفیت کافی برخوردار باشد، شما میتوانید درباره سلامت مسافران درون آسانسور اطمینان کافی داشته باشید.
کلیه آسانسورها دارای سیستم ایمنی آسانسور هستند و وجود این سیستم درون آسانسورها الزامی است. هنگامی که سرعت آسانسور شما به هر دلیلی افزایش یابد، پاراشوت آسانسور فعال شده و به صورت مکانیکی به توقف کابین آسانسور میپردازد. مزیت دیگر وجود پاراشوت درون آسانسور عدم نیاز این قطعه به برق است. در واقع هنگام قطعی برق نیز این قطعه وظایف خود را به خوبی انجام میدهد.
در صورتی که سیم بکسل آسانسور دچار پارگی شده و یا سرعت استاندارد آسانسور رعایت نشود، جریان حرکت آسانسور و عملکرد پاراشوت قطع میشود. همین موضوع باعث توقف کابین آسانسور میشود. بافر یا ضربه گیر آسانسور نیز نقش مهمی در تامین ایمنی آن دارد. گاهی اوقات ممکن است کابین یا وزنه تعادل دچار خرابی و یا نقص شوند. در این صورت احتمال عبور آنها از حد مشخصی درون چاهک آسانسور و در نتیجه برخورد آنها با کف چاهک وجود دارد. وظیفه اصلی بافر در این شرایط جلوگیری از برخورد آنها با کف چاهک آسانسور است.
بررسی عملکرد سیستم ایمنی آسانسور
پاراشوت یکی از اجزای اصلی سیستم ایمنی آسانسور است که خود از کفشک آسانسور ساخته شده است. به همین علت شما پاراشوت را به سه صورت زیر مشاهده میکنید.
- دو کفشک ترمز به صورت متحرک
- کفشک ترمز به صورت ثابت و رولر هر کدام یک عدد
- یک کفشک ترمز آسانسور و دو عدد رولر
نیرو و توان ترمز آسانسور یا پاراشوت توسط اصطکاک ایجاد شده بین کفشک و ریل راهنمای آسانسور تامین میشود. حتما شما نیز تابحال یک بار این موضوع را تجربه کردهاید که هنگام حرکت آسانسور متوجه یک شوک میشوید. جهت کاهش این شوک باید شتاب کند شونده پاراشوتهای تدریجی بین 0.2 الی 1 باشد. در این صورت مسافران کمتر دچار شوک میشوند.
قطعه دیگر سیستم ایمنی آسانسور بافر یا ضربه گیر است که در انتهای چاله یا چاهک آسانسور قرار دارد. همانطور که گفتیم بافر از برخورد کابین یا وزنه تعادل با کف چاهک آسانسور جلوگیری مینماید. جنس این قطعه معمولا از پلی اورتان است و ساختار آن به صورت هیدرولیک یا فنری میباشد. بافرها قادر به کنترل و مهار فشار و نیروی وارد شده از سمت آسانسور هستند. آسانسورهای هیدرولیک توانایی بیشتری در تحمل و مهار این نیرو دارند زیرا در چاه آسانسور هیدرولیکی قطعات زیر قرار دارد.
- ضربه گیر یا بافر
- فلنج
- جک
- لولههای هیدرولیک
2 روش نصب بافر آسانسور
بافر یا ضربه گیر آسانسور معمولا به دو روش زیر نصب میشود.
- تنظیم و فیکس زیر کابین و قاب وزنه
- نصب بر روی سکوهای بافر چاه آسانسور
معمولا جنس سکوهای بافر از بتن است، به همین علت دارای مقاومت و استحکام بسیار زیادی هستند. البته این مقاومت مستلزم رعایت کلیه استانداردها است. در غیر این صورت سکوی بافر از پرتابل ساخته میشود که متشکل از ناودانی، تیرآهن و پلیت میباشد.
سیستم ایمنی در آسانسورهای هیدرولیک چگونه است؟
سیستم ایمنی آسانسور هیدرولیک اختصاصی است و از قطعات زیر تشکیل میشود.
- موتور الکتریکی
- پمپ فشار روغن
- جک هیدرولیک: عامل اصلی افزایش ایمنی آسانسور هیدرولیک جک آن است
- مخزن پاوریونیت: موثر در کاهش خطر برق گرفتگی
آسانسور هیدرولیک از نظر ایمنی مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است. استهلاک کم، حرکت نرم و آهسته، امکان انتقال بارهای بسیار سنگین، بی نیازی به موتورخانه از دیگر مزایای آسانسور هیدرولیک است.
سیستم نجات اضطراری آسانسور چیست؟
درصد زیادی از افراد از سوار شدن در آسانسور ترس زیادی دارند زیرا هنگم قطعی برق افراد درون آسانسور گیر میافتند. بهترین راه برای نجات مسافران در شرایط قطعی برق آسانسور، باز کردن ترمز مکانیکی آسانسور توسط اهرم و چرخاندن چرخ دستی یا فلایول موتور آسانسور است. البته این روش بیشتر در گذشته مرسوم بود، امروزه سیستم نجات اضطراری آسانسور امکانات زیادی را در اختیار افراد در زمان قطعی برق قرار میدهد. در این شرایط قطعی برق به مسافران اعلام میشود تا آرامش خود را حفظ کنند. سیستم نجات اضطراری در این شرایط با رعایت همه نکات ایمنی و به آرامی فعال میشود. سپس مسافران به اولین طبقه امن ساختمان منتقل میشوند و از کابین خارج میشوند. سیستم ایمنی آسانسور تا حد زیادی از تابلو فرمان آسانسور کمک میگیرد. در این صورت موتور آسانسور، ترمز مکانیکی و درب آسانسور توسط این سیستم کنترل میشوند.
4 راه جلوگیری از خطر و افزایش ایمنی آسانسور
توصیه میشود به منظور افزایش ایمنی آسانسور، کاهش خطرات و بهبود عملکرد سیستم ایمنی آسانسور 4 راه حل زیر را انجام دهید.
- خرید قطعات آسانسور باکیفیت از فروشندگان معتبر قطعات آسانسور
- انجام به موقع و مرتب خدمات سرویس و نگهداری آسانسور
- رعایت استاندارد آسانسور به ویژه هنگام نصب
- انجام تعمیرات آسانسور توسط تکنسینهای حرفهای
7 نکته ایمنی هنگام استفاده از آسانسور و توقف آن
شما باید هنگام استفاده از آسانسور و به ویژه هنگام حوادث موارد ایمنی زیر را رعایت کنید.
- فاصله خود را از دربها رعایت کنید
- به محل قرارگیری پاهای خود دقت کنید
- پرهیز از استفاده از آسانسور در زمان بروز سیل، زلزله و آتش سوزی
- توجه به پیغام درون آسانسور در زمان ورود و خروج به آسانسور
- مراقبت از کودکان درون آسانسور و جلوگیری از حضور کودکان در آسانسور به تنهایی
- نگران کم بودن اکسیژن نباشید زیرا اکسیژن به خوبی از دیوارههای کابین آسانسور عبور میکند
- پرهیز از باز کردن درب آسانسور به صورت دستی
سخن پایانی
مهمترین مزیت آشنایی یا سیستم ایمنی آسانسور کاهش نگرانی در زمان حوادث آسانسور است. البته همه اینها مستلزم نصب صحیح آسانسور، خرید قطعات مرغوب، انجام سرویس و نگهداری و تعمیرات آسانسور به موقع است. در این صورت ایمنی شما و سایر افراد به خوبی کاملا تضمین میشود. در مقالات بعدی سایر نکات ایمنی استفاده از آسانسور را به شما عزیزان ارائه میدهیم.